Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak malinara u Ivanjici
  • 13.03.2017. 14:00

Malinari složni - akontna cena 230 dinara

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici 37 udruženja proizvođača maline iz cele Srbije dogovoreno je da akontna cena maline ne sme da bude niža od 230 dinara za kilogram. Na skupu je istaknuto da su malinari sprеmni da razgovaraju sa hladnjačarima-izvoznicima o rešavanju problema otkupa i plasmana, ali da očekuju u tome i pomoć države.

Foto: Couleur / Pixabay
  • 30.431
  • 3.539
  • 0

Мalinari su na sastanku održanom u Ivanjici odlučili da akontna cena maline ovogodišnjeg roda ne sme biti niža od 230 dinara. Kako javlja Blic, organizator je bila Asocijacije poljoprivrednih proizvođača "Malinari Srbije", a prisustvovali su predstavnici 37 udruženja iz cele države.

Predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović, istakao je da je prosečna izvozna cena kilograma sveže maline uvek odgovarala ceni griza. Kako je on objasnio, pošto je trenutna izvozna cena griza 1,85 evra, stoga ni akontna cena maline ne sme biti niža od toga. Odnosno kada se pretvori u našu valutu - oko 230 dinara.

Malinari spremni za razgovore o problemina otkupa i plasmana

Proizvođači maline su na skupu u Ivanjici zaključili da je na nivou cele Srbije, u narednih mesec dana, neophodno organizovati sastanke između poljoprivrednih proizvođača i hladnjačara - izvoznika, čiji će medijatori biti predstavnici lokolnih samouprava. Kako je Radović naglasio, malinari su spremni da na tim sastancima otvoreno razgovaraju o problemima otkupa i plasmana maline i kupine u Srbiji.

Neophodno pronalaženje zajedničkog interesa

Radović je dodao da očekuje da se takođe i predstаvnici resornih ministarstva aktivno uključe u rešavanje tih problema. Ukoliko se kroz dijalog ne pronađe rešenje od zajedničkog interesa za sve, zbog sve teže situacije kada je reč o proizvodnji, zbog neizvesne cene, vremenskih uslova, kao i zastarele mehanizacije, kako je najavio, malinari će biti prinuđeni da preduzmu radikalnije mere.

U 2017. prognozirano 30% manje roda

Predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić na ovom sastanku je izjavio da je priča o padu cene maline zbog hiperprodukcije lažna, napomenuvši da će ove godine u celoj Sribiji biti proizvedeno oko 30% manje malina. Prema Terzićevim rečima, problem nije u količini naše maline, već u nekontrolisanom uvozu koji je prošle godine (2016) iznosio gotovo 20 hiljada tona, a veliki problemi su nastali i zbog toga što su hladnjačari mešali sorte vilamet i polku.

Proglasiti malinu i kupinu strateškim proizvodima

Proizvođači su na ovom sastanku zatražili od Ministarstva poljoprivrede da se malina i kupina proglase strateškim proizvodom Srbije, dok je, kada je reč o kupini, stav proizvođača da zavisno od kvaliteta i sorte, cena mora da bude 1 € / kg.

Foto: Couleur / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Malina Srbija Izvoz Srbija Dobrivoje Radović Ivanjica Hladnjače Cena Ministarstvo poljoprivrede Voćarstvo Branislav Nedimović Kupina Arilje Dragiša terzić Vilamet Polka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.