Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod maline
  • 24.11.2019. 18:00

Malina rodila u novembru, ali voćari se ne raduju tome

Topli jesenji dani bez padavina uslovili su dobar rod u čačanskom kraju. Kako kažu tamošnji voćari, plodovi su dobri i kvalitetni. Međutim, proizvođači nisu oduševljeni time.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.932
  • 127
  • 1

Iako se voćari uvek raduju dobrim prinosima, ovog puta nije tako. Mnogi su završili sa malinom još krajem avgusta i sada ih je, navode, prilično iznenadilo novo rađanje ove voćarske vrste. Novim plodovima doprinele su visoke temperature iznad proseka na početku jeseni.

Rodila stara sorta, a ne jesenja

Jedan od voćara kome je malina rodila u novembru je i Dobrivoje Radović iz Prilika. On je, kako kaže, sa malinom završio još pre tri meseca. Ono što ga je posebno iznenadilo jeste što su se u njegovom malinjaku pojavili plodovi stare sorte. Da je u pitanju neka jesenja sorta, kaže, ne bi bio toliko zabrinut.

"Radi se o vilametu, nije druga nikakva sorta. Da je to neka sorta jesenja, polka ili nešto drugo, ne. Ovo je, znači, stari vilamet i neverovatna je. Kažu da je to bilo i ranije. Jeste, po jedan plod, dešavalo se, ali ovo...”, priča Radović.

Novembarski rod maline isti je kao i onaj koji rađa u letnjim mesecima, ima i cvet i plod, a ukus je takođe veoma dobar. Voćar Radenko Jovanović ocenjuje da je ovaj rod bolji od onog koji je prskan.

"Izgleda mi da je bolja nego kad je prskana. Ovo je neprskana malina i čvrsta je i to je činjenica, nije prskana ni od truleži ni od čega. Lastari su izrasli preko pola metra ima po dvadesetinu na struku", navodi Jovanović.

Novembarski rod mogao bi da smanji prinose sledeće godine

Stručnjaci ocenjuju da nije iznenađujuće što su pojedine sorte maline rodile u ovo doba godine s obzirom na vremenske prilike i visoke temperature, netipične za ovaj period. Međutim, to može negativno uticati na prinose sledeće godine, ocenjuje Aco Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

"Kod sorti maline koje su zastupljene u našim agroekološkim uslovima, u ovo doba godine moguće je cvetanje i plodonošenje u gornjem delu biljke. Ali kretanje pupoljaka kod drugog voća može uticati na sledeći rod. Zbog izuzetno dugog sušnog perioda procesi diferencijacije za plodonošenje za sledeće godine nisu tekli uobičajenim i normalnim uslovima, što svakako može dovesti do problema sledeće godine i do smanjenja prinosa", ukazuje Leposavić.

Neki od poljoprivrednika takođe smatraju da bi iznenadni rod maline u novembru mogao da smanji prinose u sledećoj sezoni. Dobrivoje Radojević ove godine imao je prinos od svega šest tona po hektaru i boji se da će sledeće godine, zbog trenutnog neočekivanog roda, malina roditi manje i od toga, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Uzgoj Maline Dobrivoje Radović Radenko Jovanović Aco Leposavić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.