Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 23.07.2017. 14:30

Malina osvaja Mačvu

Više od 100 hektara zemlje nalazi se pod malinom u Mačvi. Milosav Aleksić iz Petlovače imao je rod od 19 tona prošle godine, a ove očekuju još bolji.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.996
  • 343
  • 0

Više od 100 hektara zemlje nalazi se pod malinom u Mačvi. Milosav Aleksić iz Petlovače je frizer koji se posvetio poljoprivredi. Uzgajao je svinje, posadio višnje, a potom se odlučio i za malinu, koju ima na hektar i 30 ari, kao i za kupinu.

"Malina trenutno iziskuje najviše vremena. Mora da se proprati i list i plod. Izabrao sam vilamet, koji je neprikosnoven", kaže Aleksić.

Cena od 220 dinara bi odgovarala

Dve godine pripreme, ulaganja i posvećenosti bilo je potrebno za prve rezultate. Prošla godina bila je prva godina branja - i bila je dobra. Prinos je bio pet kilograma roda po dužnom metru, odnosno 19 tona na kraju sezone. Očekuje bolji rod ove godine.

"Bio sam prezadovoljan rodom, ali se cena u najjačim branjima pala na 140 dinara. Ulaganja su preko 110 dinara po kilogramu. Na kraju je cena došla do nekih 200 dinara. U suštini sam zadovoljan, jer sam imao količine, inače bi bila pozitivna nula", kaže Milosav.

Dodaje i da bi cena od 220 dinara zadovoljila proizvođače, te da bi mnogi više ulagali u kvalitet roda, kada bi znali da će od toga imati koristi.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Milosav Aleksić Petlovača Mačva Malina Vilamet


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner