Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 27.05.2020. 16:00
  • Kolubarski okrug, Oglađenovac

Male površine pod orahom, ali moguć izvoz?

Tržište nije zasićeno orahom, pa je realno očekivati da se sve količine plasiraju na tržištu. Prednost je i što je za podizanje zasada oraha potrebno manje sredstava nego za druge voćne vrste, troškovi nisu veliki, a procene su da se već posle pet godina od podizanja zasada ostvaruje prihod.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.068
  • 120
  • 0

Poslednjih godina polako se povećava interesovanje za podizanje zasada oraha. Ova voćka, čiji je plod jako cenjen u svetu, kod nas se inače i uvozi, a s obzirom da postoji prostor za to - može i da se izvozi. Voćari iz Oglađenovca pre nešto više od godinu dana odlučili su se da podignu nove zasade i osnuju zadrugu, jer smatraju da će se na taj način lakše probiti na tržištu koje nije naklonjeno pojedincima i malim proizvođačima.

Na svojim gazdinstvima do sada su u ovom valjevskom selu proizvodili oko 300 tona raznog voća, a pored jabuke, šljive, maline i kupine, podignut je zasad oraha.

Sadnju oraha možete da obavite i u proleće

"Cene voća variraju i moramo stalno da tražimo nove načine da se obezbede prihodi, kada dođe do pada cene na tržištu za pojedine vrste. Zvog toga smo se i odlučili da se udružimo i podignemo moderan zasad oraha. Za formiranje zadruge imali smo pomoć Javnog preduzeća Agrorazvoj - valjevske doline, koje je zaduženo za razvoj poljoprivrede, a deo novca uložili su sami poljoprivrednici", kaže direktor Poljoprivredne zadruge "Mali korak" iz Oglađenovca Đorđe Puzderliski.

Sa adekvatnim mašinama proizvodnja može da se pojeftini

Za kupovinu sadnica, obradu zemljišta i nabavku đubriva bilo je potrebno oko 1,4 miliona dinara, ali to nije kraj ulaganjima jer je plan da se sredstva ulože u prerađivačke kapacitete.

Za nabavku sadnica, đubreta i obradu zemljišta - potrebno oko 1,4 miliona dinara

"Nabavljeno je oko 700 sadnica koje će biti posađene na ukupnoj površini od oko pola hektara. U planu je da se nabave mašine za obradu zasada, trešenje, ali i sušenje, kako bi se dobio ujednačen i kvalitetan krajnji proizvod koji, kao takav, može imati dobru cenu. Sa ovim mašinama možemo pojeftiniti samu proizvodnju, pre svega."

Osim jezgra, na ceni i orah u ljusci

Sadnice koje su nabavljene pripadaju sorti čendler za koju se smatra da je dobrog kvaliteta.

"Sorta čendler koju smo nabavili je nova sorta i sve više se gaji u svetu i plod je tražen. Kao oprašivač služi sorta franket. Reč je o ranim sortama koje relativno rano donose plod, zahvalne su za održavanje jer je moguća mašinska rezidba. Plod ima mekanu ljusku, a samo jezgro je sa gotovo belom pokožicom i to se smatra i ceni kao veoma kvalitetno", naglašava naš sagovornik.

Orah se, kao i lešnik, uvozi u našoj zemlji, tako da tržište postoji, a pored smog jezgra kao proizvoda, dobru cenu na tržištu ima i orah u ljusci.

Organizovana proizvodnja oraha za dobru zaradu

"Zanimljivo je da se ova sorta može prodavati i u ljusci jer je i kao takva berzanska roba. Cena oraha u ljusci je dobra i kreće se oko tri evra za kilogram. Prema statističkim podacima u Srbiji je relativno malo zasada pod orahom. Prema poslednjem popisu poljoprivrede orah se u Kolubarskom okrugu gaji na preko 350 hektara od čega samo u valjevskim selima na 146."

Posle pet godina od sadnje - ostvaruju se prihodi

Tržište nije zasićeno orahom, pa je realno očekivati da se sve količine plasiraju na tržištu. Prednost je i što je za podizanje zasada oraha potrebno manje sredstava nego za druge voćne vrste, troškovi nisu veliki, a procene su da se već posle pet godina od podizanja zasada ostvaruje prihod.

Stručnjaci napominju i da orah nije zahtevan za održavanje, dobro podnosi niske temperature, a nema mnogo štetočina koje mogu ugroziti orah. Ono što je najbitnije je da se orah u ljusci može čuvati duže vreme, a pored ploda, orahovo drvo je cenjeno i ima široku primenu u industriji.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Uzgoj oraha Sadnja oraha Površine po orahom Zadruga Prodaja oraga Ljuska oraha Izvoz Đorđe Puzderliski


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.