Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita u voćnjaku
  • 20.11.2022. 07:30

Mahovine i lišajevi iscrpljuju i uništavaju voćna stabla - kako ih ukloniti?

Često se javljaju na starim voćnjacima ili u područjima s visokom vlažnošću. Nekoliko je metoda za uklanjanje mahovina i lišajeva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 5.275
  • 355
  • 0

Mahovine i lišajevi mogu prekriti voćna stabla, ali neće dovesti do njihovog direktnog propadanja. Vremenom ih iscrpljuju, usporavaju rast, smanjuju rodnost i dovode do odumiranja voćaka. Na njihovoj površini se zadržavaju spore gljivica koje su odgovorne za nastanak biljnih bolesti, a odlični su kao stanište štetnih insekata.

Uklonite ih u periodu mirovanja stabala

Za dobre rezultate uklanjanja potrebno je da taj posao obavimo u periodu mirovanja, a to je kasna jesen kada opadne lišće, zimi i rano proleće pre kretanja vegetacije. Kada se radovi obave u periodu bubrenja pupoljaka to može dovesti do njihovog propadanja, ali i celog stabla.

Javljaju se u starim zapuštenim voćnjacima ili tamo gde su uzgajane vrste pretrpele određen stres. Njihovo prisustvo se često vezuje za područja pored reka, jezera i potoka i tamo gde je podzemna voda visoka.

Više je razloga za pojavu

Jedna od metoda je četkanje

Kada se radi o manjim prekrivenim površinama izvodi se četkanje uz pomoć žičane četke, noža, špatule, drvene lopatice. Ispod stabla se stavlja najlonska folija kako bi sakupili materijal koji otpada. Najbolje je postupak obaviti pre krečenja kojim ćemo dezinfikovati površinu kore.

Kada obaviti krečenje stabala voćki?

Kada su zahvaćene zone male, možemo uraditi postupak krečnim mlekom, koji se priprema kada se kilogram kreča rastvori u 10 litara vode.

Za pripremu pet postotnog-rastvora gvožđe-sulfata potrebno 0,5 kg je u 10 litara vode. Sedmicu dana posle tretiranja, mahovine i lišajevi se sasuše i otpadnu. Na kraju ih očetkajte.

Koriste se razni premazi. Jeftino sredstvo možete i sami pripremiti kada u 10 litara vode prokuvamo kilogram soli, dva kilogram drvenog pepela, sitno narendana dva sapuna za veš i prelijemo sa 10 l vode. To se prokuva, ohladi i koristi se za premazivanje.

Može se upotrijebiti i 1:8 rastvor oksalne kiseline. Tretiranje ne sprovoditi često, jer može oštetiti koru.


Tagovi

Mahovine Lišajevi Zaštita voćaka Četkanje kore


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.