Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 01.03.2016. 18:30

Ljubav i ženska ruka presudne za kvalitetu ulja

Pobjedničko maslinovo ulje doktorice Helene Piacun ocijenjeno je s čak 99,4 boda.

  • 572
  • 47
  • 0

"Bila sam uvjerena u kvalitetu svog ulja, ali se ipak nisam nadala da ću se pored toliko renomiranih maslinara i uljara ovjenčati maslinovim vijencem i ponijeti titulu šampionke prve manifestacije Dani maslinova ulja otoka Hvara 2016., što je održana u Jelsi.

Ulje je od miješanog sortimenta u kojem prevladava oblica, a masline su moja velika ljubav, tako da uz posao u Sućurju obrađujem oko 200 stabala, naravno uz pomoć obitelji i prijatelja", s oduševljenjem je izrekla dr. Helena Piacun, čije je ulje ocijenjeno s čak 99,4 boda.

Predsjednik Udruge Sv. Špirijun Đorđan Gurdulić u ime organizatora naglasio je da je prezadovoljan uspjehom prve manifestacije ovdašnjih maslinara i uljara, osobito činjenicom da se na njoj pojavilo i pet njihovih kolegica s čak sedam uzoraka ulja.

Ponosna na svoje maslinovo ulje

Ta splitska liječnica ponosna je vlasnica dviju zlatnih te po jedne srebrne i brončane medalje s prijašnjih natjecanja. Njezini kolege maslinari Branko Šore (98,2 bodova) i Marin Tudor (98,4 bodova) iz Milne na ovoj su se manifestaciji također okitili zlatom. Priznanja su im, kako kažu, poticaj za bolje i više u maslinarstvu, pa će na ovakav način i ubuduće provjeravati kakvoću svog ulja.

Stručna ekipa s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, pod vodstvom dr. sc. Mirelle Žanetić, ocijenila je ukupno 45 uzoraka ulja, od čega je 35 bilo ekstra djevičanskih, dva djevičanska, a osam lampante te je još dodijelila pet srebrnih i 13 brončanih medalja.

Promocija maslinarstva

"Ova naša manifestacija organizirana je u svrhu promocije maslinarstva otoka Hvara. Ponosni smo što se za natjecanje prijavilo i pet naših kolegica s čak sedam uzoraka ulja, a među njima je i šampionsko. Siguran sam da će ona postati jednom lijepom tradicijom i da za nju neće vrijediti ona: plesala je samo jedno ljeto, odnosno zimu", kazao je Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge Sv. Špirijun i Organizacijskog odbora Dana maslinova ulja otoka Hvara 2016.

A sve je zapravo počelo tako što su cijelu ovu priču maksimalno podržali Općina i Turistička zajednica općine Jelsa, načelnik Nikša Peronja i direktor Turističkog ureda Ivo Duboković.

U stručnom smislu svoj doprinos dali su mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe i Vrbovljanin Renato Stipišić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Tekuće zlato

"Ne dopustite da se ono što se nekoć činilo s lozom, odnosno vinom, po onoj - grožđa koliko Bog da, a vina koliko ja hoću, sada na neki način ponavlja i s uljem. Zato plediram da bdijete na tim svetim uljem i ne dajte da se to tekuće zlato, ta Božja tekućina, profanira", rekao je don Stanko.

Posjetitelji su također mogli degustirati tri prvonagrađena, ali i sortna ulja (mastrinka, leccino, levantinka i lastovka), da bi potom uslijedila zajednička večera za natjecatelje, goste i uzvanike koje je do kasnih noćnih sati zabavljao Miho Marušić, jedan od najboljih harmonikaša na škoju.

Autor: Mirko Crnčević, Maslina - Slobodna Dalmacija


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Uzgoj masline Helena Piacun Hvar Branko Šore Marin Tudor Mirella Žanetić Oblica Dani maslinova ulja Đorđan Gurdulić Ivo Duboković Renato Stipišić