Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba u zeleno
  • 28.07.2019. 18:00

Ljetna rezidba breskve i nektarine

Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.

Foto: Pixabay/_Alicja_
  • 2.250
  • 134
  • 0

Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrijevanja, ali i sorata kasnijeg sazrijevanja ulaze u voćnjake sa škarama kako bi obavili rezidbu u zeleno. Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.

Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrijevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvaća isključivo mladice, a odrvenjeli izboji i grane režu se u vrijeme mirovanja vegetacije.

Što je cilj zelene (ljetne) rezidbe voćaka?

Ljetnom rezidbom uklanjaju se:

  • Vodopije koje ne služe za formiranje kosturnih grana;
  • Bujne konkurentske mladice u cilju zaustavljanja njihova rasta;
  • Postrane grane se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrijevanja mladica za iduću godinu.

Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine zimska rezidba postala dopunska rezidbi u zeleno (ljetnoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod bajama, marelice i trešnje.

Autorica: Gordana Dragun, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Rezidba u zeleno Ljetna rezidba Rezidba breskve Rezidba nektarine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]