Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta dinje
  • 20.06.2020. 12:00

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu.

Foto: Depositphotos/biggur (ilustracija)
  • 1.473
  • 79
  • 0

Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište iz Azije uvela potpuno novu vrstu dinje pod nazivom limelon. Ovo voće koje je izgledom i veličinom nalik dinji ima visok sadržaj šećera, ali unatoč tome nije previše slatko jer je kombinacija okusa dinje i kiselkaste limete, piše Freshplaza. I njegov naziv je spoj dviju engleskih riječi - lime (limeta) i melon (dinja). 

Naime, za vrijeme Fruit logistice, jednog od najvećih poljoprivrednih sajmova u svijetu, ova je tvrtka iz Badrendrechta potpisala sporazum s tajvanskom kućom Known You Seed koja se bavi prodajom sjemena ovog voća isključivo europskom tržištu. Zbog svojeg neobičnog okusa, limelon se pokazao kao izvrstan dodatak postojećem asortimanu na tržištu našeg kontinenta.

Dobre reakcije kupaca i odličan rok trajanja

"Prošle smo godine ovu vrstu voća u Španjolskoj uzgajali prvi puta i reakcije naših kupaca su bile toliko dobre da smo odlučili utrostručiti uzgoj u Mauriciji, što znači da ćemo ovog ljeta imati na raspolaganju veće količine za prodaju. Sezona je započela u Almeriji, a uskoro će se na tržištu naći prvi primjerci ovog voća", kaže Geerten van Luttkhuizen, direktor tvrtke HillFresh.

Ovo je vrlo slatko voće s 14 brixa, ali istovremeno njegova svježina pruža potpuno drugačije iskustvo okusa nego kod postojeće dinje. Bogat je izvor betakarotena i moćan antioksidans koji dobro djeluje na zdravlje ljudi. Osim toga, ova kombinacija pokazala je i odličan rok trajanja od čak 4 tjedna, što je dvostruko više od isteka roka trajanja običnih dinja. Iako su one tradicionalno voće, voćni stručnjaci kažu da je njihov okus potrošačima postao pomalo "dosadan" i da se umjesto nje radije odlučuju na voće bogatijeg okusa. 

"Posljednjih godina na tržištu je predstavljeno nekoliko novih sorti dinje, ali nisu se sve previše razlikovale od postojećih. Limelon ima drugačiji okus i očekujem da će pomoći da se podigne cijela kategorija dinja na višu tržišnu razinu.", zaključuje Hans van den Heuvel, menadžer tvrtke HillFresh.


Tagovi

Sorta dinje Novo voće HillFresh Known You Seed Limelon Europsko tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]