Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagode
  • 14.07.2022. 07:30

Letnja sadnja jagode - ništa bez navodnjavanja

Kod uzgoja važi pravilo da ranija sadnja daje veće prinose. Živići koje posadimo u julu daju i do 75 odsto veće prinose.

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 146
  • 28
  • 0

Letnja sadnja jagoda je veoma popularna kod profesionalnih uzgajivača. Koriste se frigo ili zelene sadnice koje imaju svoje prednosti i mane.

Frigo sadnice se proizvode u rasadnicima na peskovitim terenima. One se početkom zime skidaju, čiste od listova i klasiraju prema debljini korenovog vrata. Pre pakovanja u polietilenske vrećice tretiraju se fungicidima. Čuvaju se u hladnjačama na konstantno niskoj temperaturi od -1ºC. One moraju da imaju sertifikat da su bez virusa. Sade se od druge polovine sedmog do kraja prve polovine osmog meseca. Vek plantaže je od jedne do dve godine. Potencijal prinosa je veoma visok i uz adekvatnu savremenu agrotehniku kreće se do 10.000 kg/ha.

Kod zelenih kontejnerskih sadnja se najčešće obavlja od sredine leta do kasne jeseni, a može se obaviti i tokom celog perioda vegetacije. Obično oko 20 dana posle frigo sadnica. Plantaža traje tri godine, ali daju manji prinos.

Ništa bez navodnjavanja

Kod uzgoja važi pravilo da ranija sadnja daje veće prinose. Živići koje posadimo u julu daju i do 75 odsto veće prinose. U letnjim mesecima problem je sadržaj vlage u zemljištu i zasnivanje ovakve plantaže ne treba razmatrati ako ne možemo obezbediti adekvatno navodnjavanje. Odabrati osunčana mesta sa dobro dreniranim zemljištem jer isto tako, koren jagode strada od viška vlage. Izbegavajte doline u kojima se nakuplja hladan vazduh i magla.

Prinos zavisi od vrste sadnice (Foto: Depositphoto/photographee.eu)

Od izuzetne je važnosti da ne smeju da budu posađeni ni preduboko ni preplitko. U oba slučaja dolazi do propadanja živića. Ovaj posao obavite što pre, a ukoliko niste u mogućnosti, čuvajte sadni materijal u hladnom i tamnom podrumu.

Pazite na razmak

Kod sadnje u redovima međuredni razmak je od 70 do 75 cm, a u redu od 20 do 30 cm.

Kada se obavlja u trakama sa dva ili tri reda, razmak između traka je do 105 cm, između redova na traci je od 20 do 45 cm, a razmak u redu oko 25 cm i to u cik cak formi.

Nakon svega, svaku biljku zalijte s 0,5 do 1 l vode.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Sadnja jagode Jagoda Frigo sadnice Zelene sadnice Kontejnerske sadnice Navodnjavanje Letnja sadnja jagoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.