Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba trešanja
  • 24.07.2021. 10:00

Letnja rezidba trešanja uslov je za veće prinose - kako je obaviti?

Letnjom rezidbom stvara se veći broj rodnih pupoljaka na kratkim jednogodišnjim grančicama, za narednu vegetacionu sezonu, a i smanjuje se bujnost stabala.

Foto: Bojan Kecman
  • 623
  • 48
  • 1

Trešnja je voćka koja traži da se oko nje dosta radi u šta spada i letnja rezidba koja se obavlja od završetka berbe pa sve do septembra. Može da se izvodi u više navrata. Uvek sa sobom morate da imate makaze za "štrickanje" grana, odnosno, da nakon uklanjanja dužih skraćujete jednogodišnje priraste koji u bazi imaju rodne pupoljke za iduću godinu i koji sa majskim kiticama predstavljaju rodne grane trešanja.

Skratite grane na vegetativni pupoljak

Tako ćete da sprečite produžavanje prirasta i akumuliranje hranljivih materija koje će da omoguće bolju diferencijaciju i rodnost u narednoj sezoni. Pazite da prilikom skraćivanja ostavite na vrhu vegetativni, ne cvetni pup koji je krupniji. Ako ostavite cvetni, lako može da dođe do sušenja tih prirasta.

Naravno da bi trebalo da se odstrane i dvogodišnje i starije grane koje zasenjuju unutrašnjost krošnje. Odstranjivanjem letorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, sprečava se divljanje stabla, čuvaju se hraniva i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak.

Najbolji plodovi su uz provodnicu

Uvek bi trebalo imati na umu da gusta krošnja i slabo osvetljene grane i pupoljci predstavljaju idealne uslove za razvoj bolesti i štetočina. Bez obzira koje sredstvo ili atomizer da koristite, neće doći do ravnomernog raspoređivanja po svakom pupoljku, listu ili grani.

Krošnja mora da bude osvetljena 

Dakle, sve jake koje idu u unutrašnjost moraju da se odrežu, a na onima koje ostaju može da se izvrši uklanjanje dvogodišnjih koje takođe idu u unutrašnjost. Isto tako, trebalo bi ostaviti jednogodišnje grančice i majske kitice koje su bliže provodnici jer, kao i kod ostalih voćnih vrsta, najkvalitetniji i najkrupniji plodovi nalaze se uz provodnicu.  

Rez, kao i kod drugih koštičavih vrsta, mora da bude kos i uz granu ili pup, odnosno, ne sme da se ostavlja patrljak, da ne bi došlo do njegovog sušenja koje, na kraju, može da dovede do sušenja cele grane, čak i stabla.

Ne mnogo azota u prihrani nakon berbe

Ne zaboravite da prihranite stablo nakon berbe i rezidbe. Ne sme da se koristi azot u velikim količinama, odnosno, stajnjak ili mineralno đubrivo sa više azota. Najbolje je koristiti čvrsta ili tečna đubriva sa više fosfora, kalijuma, bora i cinka koji će da se akumuliraju u korenu koji će ih, na proleće, transportovati u pupoljke. Ako primenjujete mnogo azota stvoriće se uslovi za novi napad štetočina, konkretno lisnih vaši, koje vole bujanje stabala.

Lisne vaši su u uvrnutim listovima

Vidite li mrave na deblu ili u uvrnutim listovima to je znak da se razvila nova generacija lisnih vaši.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Ova štetočina najviše šteta pravi nakon cvetanja, ali i tokom leta, nakon berbe i može da uzrokuje probleme jer sisanjem sokova dolazi do sušenja listova i slabljenja kondicije stabala.


Foto prilog


Tagovi

Rezidba trešnje Letnja rezidba Patrljak Majska kitica Jednogodišnji izboji Letorast


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]