Konačno imamo sve što nam treba za uspješnu preradu voća, ističe Nataša Veić, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava kojemu su iz Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu stigle odlične vijesti.
Nakon što je zahvaljujući donaciji vrijednoj 40 tisuća eura Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), Agro-turistički klaster Lepoglava lani kupio i otvorio liniju za preradu voća i povrća u voćne sokove, sada im je stigla i nova dobra vijest. Ova je agencija prihvatila financirati im i drugi projekt - liniju za preradu voća u džemove i marmelade, vrijednu 65 tisuća eura.
"Iz Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, primili smo odlične vijesti. TIKA je odobrila i naš drugi projekt. Zahvaljujući novoj donaciji do kraja srpnja ove godine nabavit ćemo i instalirati liniju za preradu voća u džemove i marmelade, čime ćemo zaokružiti proizvodnju koju smo planirali, a koju ne bismo mogli ostvariti bez ove podrške", ističe Nataša Veić, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava.
Time, dodaje, ovo postaje malo veća priča, jer će s novom linijom dobiti mogućnost za preradu voća u džemove i marmelade u vakuumskom kotlu, a sokove moći puniti ne samo u staklene boce, koje su sve skuplje, nego i u bag in box ambalažu od 3,5, 10 i 20 litara.
Novootvorena linija za preradu voća i povrća u Lepoglavi preradila više od dvije tone voća
"Sada konačno imamo sve što nam treba za uspješnu preradu voća", naglašava zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske, Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju, Varaždinskoj županiji i svima koji su im pomogli da ostvare planove, koji su se još prije godinu i pol činili tako dalekim.
Linija za preradu u voćne sokove počela je raditi u Lepoglavi sredinom prošle godine, a do sada je u njihovom pogonu već prerađeno više od dvije tone voća.
"Imamo volju raditi i puni smo entuzijazma, što prepoznaju i voćari iz ovoga kraja, iz Varaždinske, ali i iz Krapinsko - zagorske županije, koji nam dovoze voće na preradu. Nadam se da će naše linije za preradu potaknuti ljude da uređuju svoje voćnjake, od kojih su nažalost, mnogi zapušteni", napominje.
Plan im je u budućnosti urediti i kušaonicu prirodnih i zdravih sokova te trgovinu sokovima, džemovima i drugim proizvodima od voća, zaposliti nove djelatnike, a nadju se da će njihov pogon s vremenom prerasti u regionalno središte za preradu voća.
"U ovom kraju je puno voćara, oko nas je puno voćnjaka, pa sigurno imamo perspektivu", poručila je Nataša Veić.
Tagovi
Autor