Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 10.08.2021. 10:00

Kupina - 200 dinara za kilogram

I kupina je doživela svojih pet minuta, kako dani budu odmicali očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara, rekao je Dobrivoje Radović, voćar iz Ivanjice.

Foto: Sanja Dovečer
  • 334
  • 166
  • 0

Crveno zlato zamenile su kupine, čija sezona uveliko traje, a cena crnih plodova ove godine takođe je dostigla svoj istorijski maksimum. Kreće se oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražanju ovog voća uslovila je nestašica na svetskom tržištu, javlja RINA.

To je veliki korak napred ako se zna da se otkupna cena prethodnih godina kretala u proseku oko 50 dinara.

"I kupina je doživela svojih pet minuta, kako dani budu odmicali očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara. Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio stoga velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena poput Skandinavskih zemalja", izjavio je za ovu agenciju Dobrivoje Radović, voćar iz Ivanjice.

Jedna dobra godina ne može da nadoknadi nekoliko loših

Nekoliko loših godina rezultiralo je krčenjem mnogih zasada kupina u nišavskom kraju, ali i u selima Istočne Srbije. Površine pod kupinom u Ražnju, inače poznatom po proizvodnji tog voća, u prethodnom periodu smanjene su, kažu, za dve trećine. A jedna dobra godina nije dovoljna da se ta slika promeni, prenosi RTS.

"Ova cena ne može da pokrije troškove koje su imali proizvođači prethodnih godina, ali nadamo se da će sa takvom cenom i dobrim trendom da se nastavi u narednom periodu kako bi proizvođači bili zadovoljni i nastavili da proizvode kupine i proširuju zasade", kaže Zoran Stojanović iz Asocijacije "Malinari Srbije" za Javni servis.

Voćari zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom kupine, ali i kvalitetom roda

Kako smo pisali pre desetak dana, prve otkupne cene za tu voćnu vrstu kretale su se od 80 do 120 dinara za one koje su gajene na konvencionalan način dok za kupinu iz organskog uzgoja hladnjačari izdvajaju još 30 do 40 dinara.

Po ovoj proizvodnji Srbija je u samom evropskom i svetskom vrhu.


Tagovi

Cena kupine Maksimalna cena Dobrivoje Radović Prinos Krčenje malinjaka Zoran Stojanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]