Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekt u voćnjaku
  • 22.09.2022. 12:00

Krvava vaš u jabučnjacima: Mogućnost prevremenog sušenja voćnjaka

Krvava vaš ima 10-12 generacije godišnje. Pred jesen i početkom zime formiraju se krilate forme koje preleću i naseljavaju okolna stabla.

Foto: PIS Srbija
  • 108
  • 7
  • 0

Na području delovanja RC Vrbas, jabuke se nalaze u fazi sazrevanja i berbe plodova. U pojedinim zasadima jabuke, vizuelnim pregledom, uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Krvava vaš je značajna štetočina jabuke. Naseljava bujnije zasade, na nižim terenima. Njeno prisustvo je intenzivnije u jače orezanim voćnjacima, a najveće štete pričinjava u mladim jabučnjacima i u proizvodnji sadnog materijala.

Kako suzbijati krvavu vaš?

Kako smo ranije pisali, dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C. Počinje da se razmnožava u rano proleće (period mart - april). U proleće i leto, u voćnjacima se uglavnom mogu naći beskrilne ženke, koje rađaju mlade i stvaraju kolonije u pukotinama kore i na ranama grana stvorenim rezidbom. Lako se uočavaju, jer su kolonije prekrivene belom vlaknastom tvorevinom, zbog čega se stiče utisak kao da su prekrivene vatom. U jesen raste broj krilatih ženki, koje preleću na druga stabla.

Opasnost za rasadnike

Jedan deo populacije prezimi u stadijumu larvi u blizini korena, a manji deo populacije prezimi u pukotinama kore stabla jabuke i na korenovom vratu. U proleće se larve kreću ka mladarima, sišu biljne sokove, i na tim mestima dolazi do pucanja kore grana, debla i do pojave rak-rana.

Beskrilne ženke su crvenkasto-braon boje, pokrivene vunastom navlakom

Može doći do prevremenog sušenja voćaka, što je naročito opasno u rasadnicima. Krvava vaš ima 10-12 generacije godišnje. Pred jesen i početkom zime formiraju se krilate forme koje preleću i naseljavaju okolna stabla.

Mere lečenja

Preventivne mere sa ciljem suzbijanja krvave vaši su:

  • izbor odgovarajućih sorti i podloga (koristiti slabo bujne i otpornije podloge),
  • odgovarajuća rezidba (omogućiti prozračnost krošnje da bi se insekticidi ravnomerno deponovali na sve biljne delove),
  • sprečavanje stvaranja rana na stablima, izbalansirana ishrana (umereno đubrenje azotom, da bi se sprečilo preterano bujanje izdanaka).

Hemijske mere zaštite se teže sprovode, jer štetočina ima skriven način života i voštanu navlaku. Pri pojavi pokretnih formi, odnosno prilikom početka migracije mogu se koristiti insekticidi na bazi a.m. flonikamid ili spirotetramat. Tokom zime se vrši zimsko tretiranje primenom mineralnih ulja sa većom količinom tečnosti kako bi se pokrili svi infestirani biljni delovi.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Krvava vaš Paučinasta tvorevina Voćnjaci Prognozno izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...