Krvava vaš ima 10-12 generacije godišnje. Pred jesen i početkom zime formiraju se krilate forme koje preleću i naseljavaju okolna stabla.
Na području delovanja RC Vrbas, jabuke se nalaze u fazi sazrevanja i berbe plodova. U pojedinim zasadima jabuke, vizuelnim pregledom, uočeno je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.
Krvava vaš je značajna štetočina jabuke. Naseljava bujnije zasade, na nižim terenima. Njeno prisustvo je intenzivnije u jače orezanim voćnjacima, a najveće štete pričinjava u mladim jabučnjacima i u proizvodnji sadnog materijala.
Kako smo ranije pisali, dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C. Počinje da se razmnožava u rano proleće (period mart - april). U proleće i leto, u voćnjacima se uglavnom mogu naći beskrilne ženke, koje rađaju mlade i stvaraju kolonije u pukotinama kore i na ranama grana stvorenim rezidbom. Lako se uočavaju, jer su kolonije prekrivene belom vlaknastom tvorevinom, zbog čega se stiče utisak kao da su prekrivene vatom. U jesen raste broj krilatih ženki, koje preleću na druga stabla.
Jedan deo populacije prezimi u stadijumu larvi u blizini korena, a manji deo populacije prezimi u pukotinama kore stabla jabuke i na korenovom vratu. U proleće se larve kreću ka mladarima, sišu biljne sokove, i na tim mestima dolazi do pucanja kore grana, debla i do pojave rak-rana.
Može doći do prevremenog sušenja voćaka, što je naročito opasno u rasadnicima. Krvava vaš ima 10-12 generacije godišnje. Pred jesen i početkom zime formiraju se krilate forme koje preleću i naseljavaju okolna stabla.
Preventivne mere sa ciljem suzbijanja krvave vaši su:
Hemijske mere zaštite se teže sprovode, jer štetočina ima skriven način života i voštanu navlaku. Pri pojavi pokretnih formi, odnosno prilikom početka migracije mogu se koristiti insekticidi na bazi a.m. flonikamid ili spirotetramat. Tokom zime se vrši zimsko tretiranje primenom mineralnih ulja sa većom količinom tečnosti kako bi se pokrili svi infestirani biljni delovi.
Izvori
Tagovi
Autorka