Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buva
  • 31.03.2021. 12:00

Kruškina buva: Kada tretirati voćku i čime?

Iako je doba da se kruška tretira preparatima kako bi se sprečila brojnost njene glavne štetočine - kruškine buve, u toj nameri voćare poslednjih dana ometa oscilacija toplog i hladnog vremena.

Foto: Depositphotos/enterlinedesign
  • 354
  • 28
  • 0

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Kod voćarskih kultura u zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i mlađih larvenih stadijuma obične kruškine buve.

Kako saznajemo od stručnjaka za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šapca Sanje Popović, simptomi prisustva kruškine buve pokazuju se na lastarima i izdancima kruške u vidu gljive čađavice.

Vreme za tretman

Početkom toplijeg vremena kruškina buva počinje sa polaganjem jaja iz kojih se, pogotovo u ovoj sedmici, izležu larve prve generacije.

Za vikend padavine - uočena kruškina buva

"Sada je indeks napada 1,5 do dva. Videćemo kakvi su rezultati na terenu. Kod nas je počelo piljenje larvi slabog intenziteta pretprošle nedelje", kaže Popovićeva.

Kad se isprati brojnost na osnovu pregledanih grančica, sagovornica objašnjava da se izračunava indeks napada i shodno tome koristi se potrebni insekticid.

"Ako ima više jaja kruškine buve, trebalo bi jednom tretirati sredstvima na bazi abamektina, najčešće u koncentraciji 0,15 odsto dodajući mineralno ulje kao okvašivač."

Kako da ne dođe do rezistentnosti

Trebalo bi sačekati sa tretmanom jer preparat neće delovati ako se nastavi hladni period.

"Očekujemo da u toku ove sedmice može da se uradi jedan insekticidni tretman", pojašnjava sagovornica napominjući da je kruška ovih dana osetljiva na čađavu krastavost te bi trebalo pre padavina primeniti jedan fungicidni tretman na bazi mankozeba, u dozi 2,5 kg po hektaru.

Ukoliko se sada ne mogu sprovesti mere iskorenjivanja kruškine buve, u voćnjaku ostaje veći procenat jaja.

"Prošle godine smo kao kombinaciju preparata koristili prvo abamektin, pa preparat na bazi deltametrina, zatim opet abamektin i četvrti put preparat na bazi spirotetramata i deltametrina", govori stručnjak za zaštitu bilja dodajući da se razmaci između tretmana istim preparatom prave da ne bi došlo do rezistentnosti.

Tretman sirćetom

Međutim, ukoliko želite da probate prirodnim sredstvima da se rešite ovog insekta, naš autor Bojan Kecman, poručuje čim se primete jaja prve ili druge generacije buve, trebalo bi da se odradi tretman sirćetom, sodom i uljem jer lučenjem rose, doći će do zaprljanosti i to na mestu gde se spajaju dva ploda.

Čim primetite jaja kruškine buve, primenite prirodna sredstva

"Velika je greška kada uzgajivači, nakon pranja stabala sodom, sirćetom i deterdžentom, upotrebe insekticide. Za tim nema potrebe jer, u oba slučaja, štetočini treba dvadesetak dana za kompletan razvoj nove generacije, od polaganja jaja do lučenja rose", ističe Kecman.

Ovaj stručnjak za organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća navodi da u voćnjaku od jednog hektara, od prvog maja 2020. nije bilo upotrebe pesticida, odnosno, fungicida i herbicida, a zaštita se posle radila domaćim nekuvanim mlekom i kalijum bikarbonatom.


Tagovi

Kruškina buva Zaštita Sanja Popović Bojan Kecman Insekticid Zaštita sirćetom


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja je Aleksu uvela u zakovitlani točak novinarstva kroz objave portala iSerbia i zvuke Radio Beograda 2.