Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 19.12.2020. 13:30

Kruške iz BiH, limun iz Turske, grožđe iz Makedonije, a cijena?

Veleprodajne cijene voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja i žutih banana na tržištu Republike Hrvatske u studenom, objavio je TISUP.

Foto: Depositphotos/MNStudio
  • 171
  • 13
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena voća i povrća uvezenog iz trećih zemalja i žutih banana na našem tržištu u studenom.

Prema objavljenom, veleprodajna cijena krušaka iz Bosne i Hercegovine u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine bila niža za 14,30%. U usporedbi s listopadom ove godine cijena im je bila viša 2,59%

"Limun porijeklom iz Turske imao je cijenu nižu za 26,30% dok mu je u usporedbi s listopadom ove godine cijena bila manja za 13,62%“, navode.

Što se tiče stolnog grožđa onog porijeklom iz Makedonije u 11. mjesecu ove godine imalo je nižu cijenu za 29,56% u odnosu na isti mjesec 2019. U odnosu na listopada također je zabilježen pad i to od 13,6%.

Cijene žutih banana također zabilježile pad

Veleprodajna cijena žutih banana porijeklom iz Ekvadora u odnosu na studeni prošle godine bila je niža 15,87%, a u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je pad od 4,93%.

"Banane porijeklom iz Kolumbije u studenom su ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle imale cijenu nižu za 27,67%, a u odnosu na prethodni mjesec manju za 5,91%“, stoji u objavi.

Podsjećamo, cijene hrane u studenom skočile su na najvišu razinu još od 2014. godine. 

Indeks cijene tako je iznosio 105,0 bodova što je za 3,9% više u odnosu na listopad i čak 6,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijene hrane u studenom skočile na najvišu razinu još od 2014. godine

Najveći rast u ovom mjesecu zabilježile su cijene biljnog ulja i to za 14,5% u odnosu na mjesec prije, uglavnom zahvaljujući većoj vrijednosti palminog ulja kao rezultat naglog pada svjetskih zaliha. Sojino, suncokretovo i uljane repice također je zabilježilo porast.


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Veleprodajne cijene Voće Žute banane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P