Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Štivić
  • 28.02.2018. 10:30

Krenulo je slučajno, danas od aronije rade marmelade, vina, likere, ali i sušenu aroniju u medu

Prije tri godine obitelj Štivić iz Biškupaca odlučila je proizvoditi aroniju a već su na tržište "izbacili" niz proizvoda po vlastitoj recepturi.

  • 1.062
  • 109
  • 0

OPG Stjepan Štivić postoji već duže vrijeme, a do prije tri godine bavili su se standarnim kulturama na površini od nekih tri hektara. Tada je obitelj Štivić iz Biškupaca kod Požege odlučila proizvoditi aroniju. Dosad su na tržište"'izbacili" niz proizvoda po vlastitoj recepturi. Gospodarstvo nosi jednog člana s tim da je Nevenka Štivić nositelj, a sin Stjepan je član.

"Na proizvodnju smo se odlučili sasvim slučajno. Nakon završetka školovanja nisam bio u mogućnosti naći posao za pristojan život te sam bio prisiljen potražiti ga izvan Hrvatske. Postepenim radom uspio sam uštedjeti manju svotu novaca i odlučio pokrenuti privatni posao", priča Stjepan.

Podigli su voćnjak na 1,5 ha, na 1 ha su višnje, a na 0,5 ha aronija. "Imamo 800 stabala aronije i 800 stabala višanja. Zasadili smo i 200 komada kupina i 200 malina. Muž je uglavnom na poslovima u voćnjaku a ja se bavim prodajom. Ovo nam je, zapravo, dodatni izvor prihoda, dobro nam ide i zadovoljni smo",  kaže Jelena Štimac Štivić.

Vlastiti recepti marmelada, vina i likera

Proširuju asortiman proizvoda, ne koriste tuđe recepte, sami su kombinirali i došli do okusa koji su im najbolji. “Sada u prodaji imamo matični sok od aronije, sirup, čaj, marmelade i naš novi proizvod: sušenu aroniju u medu. Mnogi rade džemove i pekmeze od aronije no, mi smo shvatili da, ako se kuha pekmez, on bude gorak pa smo se odlučili za marmelade. Imamo ih u kombinaciji s jagodom, malinom i s bazgom. Sušena aronija u medu odlična je ako se stavlja u čaj ili se rastopi u mlijeku. Okus bude jako fin. Inače, aronije u medu kod nas ima slabo ali izvan Požeštine toga ima dosta. Ove godine započeli smo proizvodnju vina i likera od aronije jer u Hrvatskoj postoji svega par proizvođača vina od aronije i sad smo se evo, i mi odlučili pa ćemo vidjeti, nadam se da će se dobro prodavati kao što i sve drugo ide dobro", kazala je na kraju Jelena.

OPG Boić iz susjednog sela radi prešanje soka te sušenje i pakiranje čaja, a trenutno pripremaju vinske prostorije da bi uspjeli staviti vino na tžište koje su sami napravili uz pomoć raznih edukacija o voćnim vinima.

Navodnjavanje imamo kap na kap na aroniji dok na višnjama nije potrebno. Mišljenja sam da mladih u poljoprivredi nema dovoljno, potrebno je puno truda i vremena, a i novaca do kojega je teško doći bez kredita koji te kasnije unište. Svoje proizvode uglavnom prodajemo kod kuće i na sajmovima te preko facebook stranice Stjepan aronija Štivić. Narudžbe primamo i putem telefona", zaključuje.

Foto: arhiva OPG Stjepan aronija Štivić
 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Stjepan Štivić Aronija Biškupci


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]