Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruškina buva
  • 10.06.2019. 08:00

Krenula i kruškina buva? Kako je sprečiti?

Samo dva dana nakon prestanka padavina bilo je potrebno larvama kruškine buve da počnu sa lučenjem "medne rose" koja privlači gljivu čađavicu i prlja plodove. Takvi plodovi ne mogu da budu u prvoj klasi i nemaju dobru otkupnu cenu.

Foto: Bojan Kecman
  • 855
  • 52
  • 0

Samo dva dana nakon prestanka padavina bilo je potrebno larvama kruškine buve da počnu sa lučenjem "medne rose" koja privlači gljivu čađavicu i prlja plodove. Takvi plodovi ne mogu da budu u prvoj klasi i nemaju dobru otkupnu cenu.

I jaja druge generacije kruškine buve, najznačajnijeg štetnog insekta krušaka jedva su čekala izostanak padavina i rast dnevnih temperatura. Dolazi do njihovog ubrzanog rasta, a na terenu je uočeno i preklapanje s larvama prve generacije koje su već počele da luče mednu rosu.

U narednom periodu očekuje se intenzivno polaganje jaja i lučenje larvi L1 i L2 generacije buve. Proizvođačima savetujemo da se konsultuju sa svojim savetodavcima i što pre obave tretmane protiv ove bolesti.

Primeniti insekticide protiv buve

U posednje vreme sve više su popularni organski preparati Fesil i King Bo, kao i najnoviji insekticid Delegate ( a.m. spinetoram ). Još uvek je pouzdan Movento ( a.m. spirotetramat ) kao i preparati na bazi piriproksifena, abamektina, bifentrina i slično.

U područjima gde je tek počelo polaganje jaja može se primeniti i kaolinska glina, 40-60 kg po hektaru na 1000 litara vode. Poželjno je da se glina primeni u predstojećem toplijem periodu jer glina iritira krila buve prilikom polaganja jaja. 

Poželjna je i letnja rezidba

Kasnije, tokom vegetacije, počevši od jula meseca trebalo bi da se obavi i letnja rezidba koja smanjuje brojnost populacije buve koja jaja polaže uglavnom na vrhovima letorasta.

Ukoliko se ne zaštite plodovi krušaka biće prljavi i neatraktivni za kupce, a larve buve prenose i razne viroze koje mogu da unište stabla krušaka.

Prilikom primene sredstava obavezno treba voditi računa o karenci i zaštiti pčela.


Foto prilog


Tagovi

Kruškina buva Kaolinska glina Delegate King Bo Fesil Letnja rezidba Štetočina Uzgoj krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.