Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni voćarski sajam
  • 07.09.2015. 07:15

Kraj iskorištavanju voćara?

Preuzimanje robe je najveći problem, no ne treba strahovati za budućnost hrvatskoj voćarstva, kažu iz MP! Otkupna cijena jabuke kreće se od 1,10 do 2,30 kn po kilogramu!

  • 547
  • 159
  • 0

U Donjem Kraljevcu održan je deseti jubilarni Međunarodni voćarski sajam. Na sajmu se predstavilo preko 100 izlagača. Oni su bili grupirani po županijama i posjetiteljima su predstavili svojih ruku djelo.

"Izlagača je više nego prošle godine i vrlo smo zadovoljni odazivom. Grupirani su po županijama jer imamo županije partnere. No, također imamo i pojedinačne izlagače, znači sve od proizvođača voća pa do tvrtki uz samu proizvodnju", rekao je načelnik Općine Donji Kraljevec, Miljenko Horvat.

Iskorištavanje proizvođača privodi se kraju?

Postoje oni koji iskorištavaju proizvođače i ne poštuju sva pravila robnog računovodstva

Osim proizvođača jabuka i voćaka, predstavile su se tvrtke koje se bave sistemima za obranu od tuče, sistemima obrane od mraza, sistemima za skladištenje i čuvanje voća, sistemima za navodnjavanje, mehanizacijom, zaštitnim sredstvima i ambalažom.

Na sajmu su u dva dana održana mnoga stručna predavanja, a u petak je održan okrugli stol Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske voćarske zajednice. Vodila se napeta rasprava, a na pitanja koja muče hrvatske voćare odgovarala je zamjenica ministra poljoprivrede, Snježana Španjol.

"Preuzimanje robe je ono što najviše muči hrvatske voćare. Nije to slučaj samo kod voćara. Postoje oni koji iskorištavaju proizvođače i ne poštuju sva pravila robnog računovodstva, od izdavanja primki, od isticanje cijene pa do pravilnog klasiranja. Na tome ćemo morati svi zajedno poraditi i idući tjedan imat ćemo sastanak u ministarstvu na tu temu", rekla je Snježana Španjol, zamjenica ministra Tihomira Jakovine.

Od 1,10 do 2,30 kn/kg jabuke

"Otkupna cijena jabuka nije definirana, a o njoj se samo špekulira od kunu i deset do dvije kuna i 30 lipa (2,8 kn), ovisno o sorti i kalibru", ističe Nikola Blažon iz Agromeđimurja.

Pomoćnica ministra ističe da Ministarstvo poljoprivrede (MP) ne može utjecati na otkupnu cijenu jabuke. "Ministarstvo poljoprivrede po zajedničkoj organizaciji Europske unije ne može utjecati na cijenu. Možemo pomoći raznim programima i potporama, no ne možemo utjecati na cijenu", dodala je Španjol. Cijenu hrvatskim voćarima ruše i veliki trgovački lanci koji uvoze jeftinije proizvode.

Uvoz nije transparentan

"Nemamo ništa protiv slobodnog tržišta, no uvoz nije transparentan. Za mnoge proizvode se ističe da su hrvatskog podrijetla, a to nisu. S druge strane, velika razlika je u kvaliteti i država mora urediti okvire kojima se štite potrošači jer s netransparentnim uvozom najviše se njima šteti, a u konačnici će kupci manje kupovati, jer tko jednom kupi jabuku bez okusa teško će ju redovito konzumirati", objasnio je Blažon.

Također važno je i da se hrvatski voćari udruže kako bi bili konkurentniji na europskom i svjetskom tržištu. "Već se 10 godina govori o udruživanju, no sve se svelo na sastanke u vrijeme berbe i ništa više. Jednostavno to se mora promijeniti kako bi hrvatski voćari bili konkurentniji na europskom tržištu", rekao je Blažon. Bernarda Orehovec iz Čakovca rješenje vidi u biodinamici.

Rješenje u biodinamici?

"U biodinamici je budućnost i ti proizvodi se traže u cijelom svijetu. Ne možemo ići naprijed ako ćemo plasirati samo jabuke, već finalne proizvode od jabuke", rekla je Orehovec koja je na sajmu od prvog izdanja prije 10 godina. Španjol pak tvrdi da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za voćarstvo i da ne treba strahovati za njegovu budućnost.

"Veliki je porast izvoza voća i postoji veliki potencijal daljnjeg razvoja. Proizvodnju ćemo poticati potporama, a važno je da se proizvodi zaštite po sortnoj listi EU. Kako imamo varaždinsko zelje, možemo imati i međimursku jabuku", zaključila je Španjol.


Tagovi

Snježana Španjol Miljenko Horvat Navodnjavanje Skladištenje Obrana od tuče Mraz Okrugli stol Ministarstvo poljoprivrede Nikola Blažon Trgovački lanci Otkupna cijena Uvoz Podrijetlo Međimurska jabuka Varaždinsko zelje Sortna lista Poras


Autor

Ivan Tomašković

Više [+]

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić