Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 25.03.2023. 09:00

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rešenja?

Zaraženi listovi tokom razvoja se suše i otpadaju nakon čega sledi obnavljanje lisne mase što dodatno iscrpljuje biljku.

Foto: Depositphotos/Kassandra2
  • 498
  • 84
  • 0

Gljivica koja uzrokuje kovrčavost lista breskve i nektarine, Taphrina deformans, skoro da je nerešiva na voćkama u okućnici pa domaćini neretko odustaju od sadnje u dvorištu. Problem je zapravo u neupućenosti jer proizvođači često kasno reaguju.

Ovo oboljenje isključivo zahteva primenu preparata preventivno, jer kada se bolest pojavi tada je već kasno.

Najkritičniji period

Kovrdžavost lista breskve i nektarine predstavlja najučestaliju i najznačajniju bolest ovih voćnih kultura. Rasprostranjena je širom sveta gde se gaji breskva. Poreklo vodi Iz Japana, a u Evropi je zabeležena u XIX veku tačnije u Engleskoj.

Preventivno prskanje je ključno (Depositphotos/stefans42@yahoo.co.uk)

Gljivica, koja je uzročnik, prezimljava na kori debla, grančicama ili na pupoljcima. Infekcija se uglavnom ostvaruje na mladom i nediferenciranom tkivu sa dosta vlage. Temperatura na kojoj se ostvaruje infekcija se kreće između 15,5 i 21 stepen, a za razvoj kovrdžavosti odgovara oko 20 stepeni Celzijusa.

Najkritičniji period je od početka bubrenja do pojave zelenog vrška lista. Zaraženi listovi tokom razvoja se suše i otpadaju nakon čega sledi obnavljanje lisne mase što dodatno iscrpljuje biljku. 

Oprezno sa zaštitom

Što se tiče zaštite breskve i nektarine, kako smo već spomenuli, potrebno je sprovoditi preventivno i to do bubrenja pupoljaka fungicidima na bazi bakra, nikako posle jer bi se izazvala fitotoksičnost. Dakle, potrebno je sprovesti zimski tretman ili takozvano plavo kupanje.

Koji su prolećni tretmani voća i kako se primenjuju?

Nakon faze bubrenja pa do cvetanja primeniti sredstva na bazi: hlortalonila, cirama, difenkonazola, dodina ditianona. Voditi strogo računa da se aktivne materije nalaze na listi dozvoljenih FFS.

U slučaju da je nakon tretmana pala kiša  ili da se temperatura spustila ispod 18 stepeni Celzijusa potrebno je ponoviti tretman s dodinom, delanom ili hlortalonilom, jer u protivnom može doći do zaraze. Obavezna je primena sredstava na bazi bakra i u jesen i u zimskom tretmanu, jer bez nje je problem sa kovrdžavosti lista nerešiv.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i... Više [+]

Tagovi

Kovrdžavosti lista Breskva Nektarina Zaštita voćaka Tretmani Taphrina deformans


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D