Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predrag Vujević
  • 21.03.2018. 09:00

Koroneiki se pokazao najboljom sortom za maslinike budućnosti

Dr. sc. Predrag Vujević predstojnik Zavoda za voćarstvo ispred HCPHS prezentirao je u Vodicama rezultate uzgoja introduciranih sorti maslina u super gustom sklopu.

Foto: Vedran Stapić
  • 6.446
  • 61
  • 1

U blizini splitske zračne luke, nedaleko Kaštel Štafilića nalazi se pokušalište veličine 1,5 hektara gusto posađenih maslina. Ovim pokusom unazad nekoliko godina bave se stručnjaci Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) s ciljem traženja novih modela uzgoja maslina u našem priobalju koji za cilj imaju smanjiti udio rada te tako naći najekonomičnije koncepte za budućnost.

Na jubilarnom 20. Noćnjaku, uz veliku pažnju okupljenih maslinara, ovu temu prezentirao je dr. sc. Predrag Vujević, predstojnik Zavoda za voćarstvo ispred HCPHS.

Zašto sadite masline kao pomidore?

Lokalni stanovnici znatiželjno su promatrali što radimo u nasadima i pitali su nas: Zašto sadite masline kao pomidore? Prepričava u šali anegdotu s terena doktor Vujević i opisuje koncept ovog maslinika:

To su potpuno nove sorte, baš za ove namjene. Nekada je bilo smiješno očekivati da će kombajn brati grožđe, a danas je to normalno. Sve se teži automatizirati pa tako i uzgoj masline. 

Ovi nasadi imaju posebna pravila. Traže veće površine, radi optimizacije rada strojeva odnosno isplativosti investicije u njih.

Ovdje je gustoća sklopa između 1.545 pa do 2.000 sadnica, ovisno o sorti. Pa tako ovdje imamo međuredni razmak od 3,7 metara, dok imamo 3 različita razmaka između stabala unutar reda 1,35m,  1,55m i 1,75m. Postavljen je sustav natapanja kap na kap i armatura s dvije nosive žice te bambus uz svaku biljku. Uzgojni oblik je vitko vreteno.

Koroneiki dao najbolje rezultate

U ovom nasadu u pokusu je ukupno 5 introduciranih sorti maslina. Arbequina, Arbosana i Koroneiki se već intenzivno u svijetu koriste kod nasada gustog sklopa, te ih struka danas preporučuje za uzgoj. Tu su još i sorte Tosca, Sikitita koje su relativno kratko u pokusima pa za preporuku sadnje na većim površinama još treba pričekati i nastaviti s istraživanjem, sugerira doktor Vujević.

Njihova mjerenja pokazuju kako prinosi variraju od 1kg po stablu pa sve do 4,38kg, a u zavisnosti od gustoće sklopa i sorte. Najveći prinos ostvarila je sorta Koroneiki koja po svemu odskače, prinosima i u dobrim i lošijim uvjetima, a dao je i najveće randmane (19,03%).

HCPHS je dao i ta ulja na ocjenjivanje na ovogodišnjem Noćnjaku, a rezultati nisu izostali. Dapače. Arbosana, Tosca i Koroneiki osvojili su zlatne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a u toj grupi mjesto je našlo i njihovo ulje sorte Cipressino.

Ekstra djevičanska maslinova ulja Arbequina i Sikitita dobili su diplomu Noćnjaka 2018.


Tagovi

Arbosana Tosca Koroneiki Cipressino Arbequina Sikitita HCPHS Predrag Vujević


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo