Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba voćki
  • 15.01.2023. 09:00

Kompost od šampinjona umjesto gnojiva za prihranu voćaka?

Brže se razgrađuje od stajskog gnojiva, ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.229
  • 395
  • 0

Zbog rasta cijena gnojiva, koje su skočile duplo ili čak troduplo, mnogi voćari sve manje koriste onog mineralnog, ali i stajskog. U novije vrijeme okreću se kompostu od šampinjona koji je jeftiniji, a isto tako može doprinijeti održavanju rodnosti.

Goveđi stajnjak praktično je nezamjenjiv za ishranu voćaka u čijem uzgoju važi pravilo da koliko iznese hranjiva rodom, toliko joj se treba vratiti.

Proizvođači ga se brzo rješavaju

Prošla, 2022. godina, bila je rodna, naročito kod šljiva i jabuka, zbog čega je važno da se i ove godine stabla pognoje hranjivima koja će im omogućiti rodnost. Kompost od šampinjona mješavina je stajskog gnojiva, bilo goveđeg, konjskog, kokošjeg ili ovčjeg, i gljiva koje ostanu nakon berbe.

 Kompost sadrži dosta organske tvari 

Kompost, jednostavno rečeno, prezrije i budući da nema većeg prinosa šampinjona proizvođači ga se moraju riješiti. Ukoliko je riječ o većoj proizvodnji često se događada se voćarima nudi besplatno, samo da ne stoji po dvorištima ili u krugu poduzeća u kojem se proizvode ove gljive.

I to je jedan od razloga zbog kojeg je u prošloj godini, došlo do porasta upotrebe ovog komposta u voćnjacima, pa i vrtovima.

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Prema iskustvima onih koji su ga koristili, ovaj kompost se brže razgrađuje od stajskog gnojiva, a trava je zelenija na mjestima gdje je on korišten, u odnosu na ona gdje je primijenjeno NPK gnojivo ili stajnjak. Ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Poboljšava karakteristike zemljišta

Kompost od šampinjona sadrži i dušik, fosfor, kalij, kalcij i željezo. Pogodan je za zemljišta koja sadrže više dušika jer on sam ga ne sadrži puno. Odnos dušika, fosfora i kalija je 1:1:1.

Brže se razgrađuje od stajnjaka

Ali, sadrži dosta organske tvari i dovodi do uspostavljanja boljeg vodno-zračnog režima, što opet dovodi do boljeg zadržavanja vode u zemljištu i aktivira korisne zemljišne mikroorganizme.

Također, poboljšava strukturu gline u tlu i omogućava bolju drenažu, odnosno, brže otjecanje viška vode. Sadržaj kalcija pogodan je za neke biljke, posebno krušku i rajčicu, dok ga jagode i borovnice ne vole jer su one pogodne za kiselija zemljišta.


Tagovi

Kompost Šampinjoni Peletirani stajnjak Goveđi stajnjak Mikrorganizmi Gnojivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]