Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplativost
  • 03.01.2023. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Bečej

Kome je voćarstvo isplativije od ratarstva?

Tibor Kovač iz Novog Bečeja godinama se bavio ratarstvom, a onda je zbog ekstremnih suša rešio da promeni poljoprivrednu granu i okrene se voćarstvu.

Foto: Depositphotos/nata-lunataD (ilustracija)
  • 561
  • 77
  • 0

Tibor Kovač iz Novog Bečeja u blizini reke Tise lane je na površini od oko pet hektara podigao zasade višnje i šljive, ukupno oko pet hiljada. Prethodne generacije u porodici Kovač pretežno su se bavile ratarstvom, kao dominantnim vidom poljoprivredne proizvodnje, ali sticajem okolnosti bili su primorani da razmišljaju o promeni poljoprivredne grane.

Oblačinska višnja i stenlej šljiva

Jedan od glavnih i najvećih razloga jesu žestoke suše koje pogađaju taj deo Banata, ali i zbog nemogućnosti da u suvom ratarenju u značajnoj meri utiču na rezultate prinosa, objašnjava naš sagovornik.

"Prepoznali smo voćarstvo kao jednu od mogućnosti gde bismo mogli da ostvarimo dobre rezultate. U razgovoru sa ljudima koji su u sličnom poslu, kao i sa stručnjacima, došli smo do zaključka da bi bilo pametno da se opredelimo za voćarstvo", kaže Kovač.

Na voćarstvo prešli zbog velikih suša (foto: Z. Ljubojev)

Sorte namenjene industrijskoj proizvodnji i preradi Tibor i njegova porodica su se odlučili za sorte koje se koriste u industrijskoj preradi i proizvodnji. Na oko tri hektara raste oblačinska višnja, dok su na nepuna dva hektara šljive sorte stenlej.

"Kada smo ušli u ovaj posao nismo išli grlom u jagode, već smo svaki korak isplanirali. Dobro smo se raspitali šta je to što mi možemo da proizvedemo, za šta je pogodna parcela koju posedujemo, kao i da procenimo naše kapacitete. Cilj nam je bio da kvalitetno uzgajamo voćke i da ih kvalitetno oberemo", pojašnjava naš domaćin.

Mašinsko održavanje voćnjaka

Porodica Kovač kaže da nije u mogućnosti da obezbedi ljudstvo koje je potrebno za uzgoj stonih sorti tih voćki, koje bi se morale ručno brati.

"Na površini od oko pet hektara to bi zahtevalo desetine, možda i stotine ljudi. Veći deo voćnjaka održavamo mašinski, atomizerima i malčerima. Takođe, plan nam je da kada jednog dana ovaj voćnjak stasa, berbu radimo isto mašinski, tresačem. Tu mašinu može da opsluži od šest do deset ljudi i da učinak bude zadovoljavajući, a sav posao na kraju bude isplativ."

U posao su pored Tibora, uključeni i njegov brat, supruga, roditelji, a želja našeg sagovornika je da to jednog dana preuzmu i njegova deca. S obzirom da su se prethodno bavili ratarstvom, imali su deo potrebne mehanizacije za pripremu zemljišta za voćnjak.

Kako da se otarasite glodara sa useva?

"Za posao sadnje smo dobili sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Prvo smo dobili pomoć za postavljanje ograde, koja je neophodna zbog zaštite od divljači jer zečevi i srne mogu da naprave ozbiljan problem u neograđenom mladom voćnjaku", kaže Tibor.

On dodaje da su od Pokrajine dobili i subvencije za postavljanje sistema za navodnjavanje, što je ujedno bio i jedan od pokretača da se opredele za ovaj vid proizvodnje jer će, nada se, osigurati prinos u sušnim i stresnim vremenima.

Na redu zimska zaštita bakrom

Voćnjak je u fazi mirovanja, a nedavno su izvađene sadnice koje se nisu primile. Takvih je oko jedan odsto, odnosno pedesetak komada.

Kad otpadne sav list, sledi bakarna zaštita

"Pripremamo se da zanovimo sadnice koje se nisu primile. Kada otpadne svo lišće uradićemo zimsko prskanje, odnosno zaštitu bakrom. I to je to za ovu godinu. Inače, prema našoj računici, hektar zasada košta oko milion dinara. Jabuka i zahtevniji zasadi su i skuplji. Nije sve u ratarstvu, moramo na kvalitetnije načine da angažujemo sve naše resurse i uposlimo ljude", zaključio je naš sagovornik.

Njegov plan je da biljke u narednoj godini održi zdravim, kao i da nabavi mašinski tresač, koji će kaže osim za svoje potrebe, koristiti i uslužno. Takođe, nada se da će naći pouzdanog kupca, koji će znati da ceni trud i ulaganja, koja iziskuje ova proizvodnja.


Tagovi

Zasadi voća Tibor Kovač Suvo ratarenje Oblačinska višnja Šljiva stenlej Atomizeri Malčer Tresač Sistem za navodnjavanje


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.