Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva šljiva
  • 10.03.2019. 15:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Kolubarski okrug: Suve šljive sve traženije

U Kolubarskom okrugu šljiva je pošle godine dobro rodila, a jedan deo završio je u sušarama. Da su poljoprivrednici na ovom području znali da će prodaja biti dobra, sigurno bi preradili veću količinu.

Foto: Bigstockphoto/Okrasyuk
  • 253
  • 23
  • 0

Jovan Milinković, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo kaže da su sve količine šljive koje su poljoprivrednici sa područja Kolubarskog okruga osušili, prodate još tokom januara meseca, ali da potražnja još postoji.

"Dobra stvar je da je sva količina suve šljive prodata i da se u novu sezonu ulazi bez zaliha. Bilo je i onih proizvođača koji su požurili sa prodajom u novembru i decembru, a cena je nešto kasnije skočila za 20 do 30 eurocenti, pa su oni koji su sačekali imali i bolju cenu. Kako god bilo, bitno je da nema više zaliha. Po informacijama koje ima Poljoprivredna savetodavna stručna služba u Valjevu, prodata je i većina količina malina i kupina, a lepa vest je da se dobro plasirala na inostranom tržištu", kaže Jovan. 

Suve šljive - mala količina, dobra cena

Niska cena otkupa suve šljive

Dobrivoje Jovanović, suvlasnik firme "Jovanović voće" iz Osečine smatra da je niska cena razlog što se naša suva šljiva dobro prodavala u drugim zemljama.

"Jedan kilogram naše suve šljive otkupljivao se za 0,90 evro centi do evro. To je za proizvođače bila dobra cena ako se uporedi sa cenom koja je bila za sirovo voće. Najviše suve šljive plasirano je u zemlje u okruženju, pre svega u Bosnu i Herceovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, a manje količine su izvezene u Rumuniju i Rusiju. Evropsko trižište nam je bilo nedostupno zbog suve šljive iz Moldavije koja je imala nižu cenu", kaže Jovanović.

Najviše suve šljive plasirano je u zemlje u okruženju (Foto: Sanja Dovečer)

Očekuje se manji rod i bolja otkupna cena

Nova sezona za voće uskoro počinje, a u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Valjevo procenjuju da bi ove godine, rod mogao biti nešto manji, ali i kvalitetiji, pa bi samim tim i otkupna cena mogla biti veća.

"Na području Kolubarskog okruga prema statističkim podacima ima oko 13 hiljada stabala šljive, ali gotovo polovina nije u punoj kondiciji," ocenjuje Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo. Ima  dosta mladih zasada jer je šljiva tradicionalno voće u valjevskom kraju i poljoprivredni proizvođači se najčešće odlučuju za nju.

"Radom na terenu uspeli smo da ubedimo voćare da moraju da rade punu agrotehniku ako žele dobar rod, a tržište će odrediti cenu. Ona nije ista od godine do godine. Pre dve godine kilogram šljive se otkupljivao za 35 do 40 dinara, a prošle godine dobro je prošao onaj ko je uspeo da je proda za 20 dinara po kilogramu," kaže Jovan. 

Kako pravilno sušiti šljive?

U Kolubarskom okrugu i dalje se podižu novi zasadi šljive

Obilaskom terena, može se zaključiti da je stanje voća dobro. Ove zime nije bilo jakih mrazeva, može se reći da je za kontinentalno voće koje se gaji u Kolubarskom okrugu ovo bila idelana zima. 

"Zasadi su za sada u stanju mirovanja i vegetacija se očekuje u aprilu, jer temperature još uvek nisu takve da izazovu kretanje pupoljaka," napominje Milinković. Većina poljoprivrednika već je počela rezidbu, sledi zaštita i za nju treba koristit bakarne preparate u kombinaciji sa uljima kako bi presci bili zaštićeni. Preporuka voćarima je i da pre cvetanja izvrše đubrenje zasada i to pre svega azotnim đubrivima, kao i da izvrše plitku obradu zemljišta. 

Voćarima će i ove godine na raspolaganju biti podsticajna sredstva kako od države, tako i od grada Valjeva. Dosadašnja praksa je pokazala da su svi oni koji su konkurisali za sredstva u kratkom roku ih i dobili i to je jedan od faktora koji utiče na poljoprivrednike u valjevskom kraju da podižu nove zasade.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Suva šljiva Šljiva Zasade šljive Jovan Milinković Dobrivoje Jovanović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.