Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 21.06.2022. 12:00
  • Toplički okrug, Vodice, Prokuplje

Koliko je suša uticala na veličinu ploda i prinos oblačinske višnje?

Prema rečima poljoprivrednika Nebojše Jovića iz sela Vodice nadomak Prokuplja, kratkotrajna suša tokom perioda cvetanja i plodonošenja uticala je na veličinu plodova, ali ne i na rod.

Foto: Jovana Cvetković
  • 2.858
  • 749
  • 4

Oblačinska višnja je najzastupljenija sorta u topličkom okrugu. Smatra se da potiče iz mesta Oblačina po kome je i dobila ime, gde se i najviše gaji, ali to još uvek nije dokazano.

Korenov sistem oblačinske višnje se razvija u površinskom sloju zemljišta, dok stablo ne raste mnogo u visinu. Krošnja je srednje bujna i cveta u drugoj polovini aprila. Samooplodna je sorta koja dobro podnosi niske temperature u toku zime, ali nikako u periodu cvetanja. Plodonosi tokom druge godine, a pun rod se očekuje u petoj-šestoj godini. Dobro podnosi sušu. Međutim, smanjena količina padavina može dovesti do toga da plodovi budu sitniji.

Suša nije ostavila posledice na rod

Prema rečima poljoprivrednika Nebojše Jovića iz sela Vodice nadomak Prokuplja, kratkotrajna suša tokom perioda cvetanja i plodonošenja uticala je na veličinu plodova, ali ne i na rod.

"Oblačinsku višnju gajimo na ukupnoj površini od jednog hektara. U pitanju su tri njive koje se nalaze na približnim mestima jedna od druge, dok je starost višnjara od sedam do deset godina. Očekujemo da otkup počne za nekoliko dana, a cena je i dalje neizvesna", kaže naš sagovornik i dodaje da je dugotrajni snežni pokrivač tokom zimskih meseci značajno uticao na sadašnji prinos.

Prinos je zadovoljavajući, ali su plodovi nešto sitniji

"Sneg je padao tri puta u toku zime i zadržavao se po desetak dana, pa čak i više. Zemljište je zadržalo solidnu količinu vlage. Međutim, u periodu cvetanja višnje tokom aprila meseca nije bilo padavina. Zbog smanjene količine padavina plodovi su nešto sitniji, ali je rod zadovoljavajući."

Primena đubriva

Takođe, napominje da je ključni period za kvalitet ploda višnje zapravo bio tokom aprila meseca kada je došlo do nedostatka padavina i pojave nešto viših temperatura nego što je karakteristično za to doba godine. Međutim, dvadesetak dana pre planirane berbe došlo je do pojave kišnih padavina, što nije uticalo značajno na kvalitet ploda, s obzirom da je i pored toga ostao sitan.

"Dva dana pre početka kiše primenjeno je folijarno đubrivo u cilju povećanja prinosa. To đubrivo koje smo koristili je univerzalno i sadrži veliki broj aktivnih organskih komponenti. Takođe, primenjujemo i preparat u vidu vodorastvorljivog praha sa 30% CaO. Ovi preparati značajno utiču na čvrstinu ploda i prinos, a sve sa ciljem da se umanji šteta nastala tokom perioda bez kišnih padavina u aprilu mesecu", kaže Nebojša i dodaje da sa površine od jednog hektara očekuje prinos od šest do sedam tona ove godine.

"Najverovatnije će se berba obaviti tresačem, to jest mašinski, zbog isplativosti, s obzirom da se ne očekuje visoka cena višnje po kilogramu, dok berači zahtevaju visoke dnevnice uprkos niskoj ceni", završava Jović.

Otkupna cena višanja ponovo zadaje glavobolju voćarima

Svakim danom se očekuje zvanični početak berbe, a poljoprivrednici u topličkom okrugu se nadaju da će cena ove godine biti nešto viša nego prethodnih godina, samim tim što je došlo do poskupljenja hemijskih preparata za prihranu i zaštitu, kao i znatno poskupljenje nafte.


Tagovi

Oblačinska višanja Nebojša Jović Cena višnje Berba višnje Vlaga Zimski pokrivač Suša


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u