Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepljarski noževi
  • 30.03.2023. 07:30

Koji tipovi cjepljarskih noževa postoje?

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke presjeke, ne nagnječuje i ne čupa staničje na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 1.554
  • 119
  • 0

Velik je broj tipova cjepljarskih noževa. Najčešće se upotrebljavaju oni za okulaciju, cijepljenje na obični i popravljeni (tzv. engleski) spoj i pod koru, zatim onaj za cijepljenje na isječak (trokut ili klinasto cijepljenje), na raskol te za cijepljenje oraha, piše prof.dr.sc. Ivo Miljković, naš poznati agronom i veliki stručnjak u svojoj knjizi Opće voćarstvo.  

Na sljedećem crtežu prikazana su dva tipa noževa za cijepljenje, odnosno okuliranje.

Cjepljarski nož 1. obični, 2. s koštanim nastavkom 

Nadalje opisuje da se obični cjepljarski nož za okuliranje sastoji od dijela za rezanje ili nožica i ručke. Neki tipovi imaju na ručki koštani, celuloidni, plastični ili metalni nastavak koji služi za razmicanje kore na podlozi i utiskivanje okašca. Oštri dio kojim režemo (nožić) može biti različite dužine, a najčešće je dug od 42 do 55 mm. 

Ističe da su razlike u obliku određene uglavnom veličinom i izvijenošću vrha, koji se zove nosić ili kljun. Svi tipovi nemaju izvučen nosić ili kljun, ali imaju na gornjoj strani pri vrhu tupo zadebljanje klinastog oblika, koje služi za razmicanje kore na podlozi u obliku slova "T" i uklapanja okašca u razrez. 

Oni za cijepljenje pod koru, na obični ili poboljšani (engleski) spoj te za cijepljenje na isječak imaju čelični nožić dug oko 60 mm i izdužen vrh (kljun ili nosić). Nosić je s jedne strane posve ravan i glatke površine. S druge, tzv. kose strane, na kojoj je i urez za otvaranje noktom, lagano se uzdiže od oštrice brida prema gornjem dijelu.

Oštrenje noža 

"Nož se nikad ne oštri s ravne strane, već one na kojoj je urez za otvaranje. Oštrenje se obavi na fino izrađenom brusu. Brus se namoči vodom, a potom se po njemu lagano prave jednolični krugovi", pojašnjava uz zoran prikaz u crtežu.

Oštrenje noža 

Miljković dodaje da nakon što se tako naoštri, potrebno je na još finijem brusu, koji se ovlaži lanenim uljem, oduzeti manje ili više mjestimično izvučeni čelik. Je li dobro naoštren, kontroliramo na ruci ili na prerezu izbojka. Oštar je ako može brijatj dlake, a da se ne osjeti čupanje i bol ili ako na presjeku izbojka ne pravi nabore ni na drvu ni na srčiki.

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke presjeke, ne nagnječuje i ne čupa (trga) staničje na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu. "Osobito je važno da se okašca s plemke skidaju posve oštrim nožem, da se ne povrijedi osnovica tjemena pupa", upozorava ovaj stručnjak i dodaje da se zbog toga oni izrađuju od provklasnog materijala, odnosno od najboljeg čelika. 

Kako radi cjepljarski nož?

Cjepljarski nož radi na potez, a ne na pritisak (upiranje). Miljković naglašava da je kod rada s njim potreban osobit oprez te daje primjer u slučaju da pripremamo plemke za cijepljenje na popravljen spoj.

Lijevu ruku u laktu čvrsto prislonimo uz grudni koš, a u njoj držimo plemku. Nož držimo čvrsto u desnoj ruci, tako da nam palac stoji u paralelnom položaju s oštrim bridom. Potom ga postavimo malo ukošeno uz plemku, a palcem ju pridržavamo uz oštricu. Zatim povučemo desnu ruku usporedo s grudnim košem. Palac držimo posve čvrsto (nepomično) u paralelnom položaju s oštricom. Na taj se način brzo, sigurno i precizno mogu izraditi odgovarajući presjeci. 

Nakon obavljenog posla nožić se obriše i zatvori u korice. Korice se izrađuju od kosti, plastične mase ili tvrdog poliranog drveta. 

Cijepljenje u procjep ili raskol

Postoji više tipova noževa za cijepljenje u raskol. Obično se sastoje od čeličnog nožića, koji je pri vrhu zadebljao i zatupljen ili je klinastog oblika, te ručke. Središnji dio služi za urez (raskol) na podlozi, a tupi ili klinasti dio za razmicanje usječenog dijela kod ulaganja plemke, pojašnjava Miljković. 

Nož za cijepljenje u raskol 

Svi su oni zadebljali nasuprot oštrici. Po tom zadebljanju udaramo drvenim batićem da nam nož uđe u drvo podloge i izvede procjep (raskol). 

Za cijepljenje oraha 

Ima više načina cijepljenja oraha, a izvode se različitim cjepljarskim noževima. Među njima se po obliku posebno ističu kalifornijski i gajzenhajmski (Geisenheim). 

Lijevo: kalifornijski, desno  gajzenhajmski

Nož za cijepljenje na isječak

Za cijepljenje na isječak konstruiran je poseban nož. Njime se na podlozi može brže, lakše i točnije izrezati drvo s korom i napraviti urez pravilnog oblika. 

Nož za cijepljenje na isječak 

Postoji mnogo načina cijepljenja, a isto tako i puno tipova cjepljarskih noževa, a također i strojevi za cijepljenje voaćaka (oraha) i vinove loze,  zaključuje Miljković. 


Tagovi

Cjepljarski nož Oštrenje noža Cijepljenje u procjep Cijepljenje u raskol Noževi za okuliranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]