Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 20.12.2020. 16:30

Koji štetnici prezimljuju u krošnji masline, a koji u tlu?

Obrada tla, pojašnjava dr.sc. Kristijan Franin također može biti uspješna mjera zaštite maslina od onih vrsta štetnika koje prezimljavaju na odnosno u tlu.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 609
  • 101
  • 0

Tijekom zimskog razdoblja koje nam slijedi, radovi u masliniku su uglavnom svedeni na minimum. Iako određeni broj uzgajivača u ovo vrijeme obavlja rezidbu na rod, struka to nikako ne odobrava i to iz nekoliko razloga.

Među najvažnijima, kako kaže dr.sc. Kristijan Franin je vjerojatno taj što se kod ove biljke za razliku od nekih drugih voćnih vrsta proces diferencijacije pupova odvija tek pred kretanje vegetacije. "Premda ovo vrijeme nazivamo zimsko mirovanje zapravo se čini da je riječ samo o prividnom mirovanju jer ne miruje ni maslina, a ni mnogi maslinari“, napominje.

Maslinin medič prezimljava na granama

Sunčani zimski dani su idealni za čišćenje maslinika i obavljanje tzv. sanitarne rezidbe. "Sanitarna rezidba nije dakle ona prava u rod koju bi trebalo odraditi nakon diferencijacije pupova, odnosno od polovine veljače pa do travnja, nego kao što joj i samo ime govori njom uklanjamo oštećene, polomljene, te suhe i stare grane“, pojašnjava za Maslinar stručnjak. Osim toga u ovom periodu možemo u starim maslinicima obaviti pomlađivanje stabla iz guke ili panja.

Međutim, s gledišta zaštite bilja sanitarnom rezidbom istovremeno odstranjujemo prezimljujuće oblike brojnih nametnika. Skupina organizama koja u pravilu prezimljava na grančicama i tanjim granama su štitaste uši kao npr. Maslinin medič (Saissetia oleae).

"To je štetnik koji u našim uvjetima ima dvije generacije godišnje, a prezimljava u obliku ličinki drugog ili trećeg stadija. Određeni broj njegovih ličinki ugiba zbog nepovoljnih zimskih uvjeta“, ističe Franin te dodaje kako razvoju ovog insekta pogoduju zaklonjene pozicije, gusti nasadi, neizbalansirana gnojidba, pogotovo povećani sadržaj dušika te guste krošnje, upravo kvalitetna rezidba može smanjiti njegovu brojnost jer odstranjujući zelenu masu istovremeno uništavamo i dio populacije.

Rezidbom kao agrotehničkom mjerom zaštite utječemo na suzbijanje prezimljujućih oblika i nekih drugih štetnika poput Maslinine buhe (Euphyllura olivina). Od ostalih kukaca koji prezimljavaju u krošnji treba spomenuti Smeđeg maslininog potkornjaka (Phloeotribus scarabeoides) koji prezimljava kao odrasli oblik u hodnicima koje obično formira na dijelu gdje se račvaju dvije grane. "Također, u krošnji možemo naći i Maslininog moljca (Prays oleae) najčešće u stadiju gusjenice“, kaže Kristijan.

Obrada tla-uspješna mjera zaštite

Za razliku od prethodno navedenih vrsta koje se tijekom zimskog perioda zadržavaju u krošnji, ostali zimske mjesece provode zaklonjeni u tlu. Tako npr. Maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis) prezimljava kao ličinka u tlu. Naime nakon određenog vremena on se u tlu ukukulji tako da zapravo ostatak zimskog perioda ipak provede kao odrasli kukac. Prezimljavanje Maslinine muhe također može biti vezano uz tlo. U našim uvjetima prezimi kao ličinka ili kukuljica u otpalim plodovima,  odnosno kao kukuljica u tlu.

Međutim, u povoljnim uvjetima muha može prezimiti i u obliku odraslog kukca, često skrivenog u prirodnoj vegetaciji. Neki autori čak smatraju kako plodovi otpali sa stabla ili preostali na krošnjama predstavljaju ovipozicijski supstrat za prezimljujuće muhe. Uzevši u obzir ovu činjenicu odstranjivanje i uništavanje preostalih plodova, na površinama gdje je to naravno moguće obaviti moglo bi smanjiti izlijetanje nove generacije iduće vegetacijske sezone.

Savjeti za početnike: Kako se obraniti od maslinine muhe?

Obrada tla, pojašnjava dalje, također može biti uspješna mjera zaštite maslina od onih vrsta štetnika koje prezimljavaju na odnosno u tlu. Zimskom obradom tla moguće je suzbijati i neke korovne vrste, ali i unositi gnojiva. Za razliku od nekih drugih voćnih kultura kod masline tijekom zimskog razdoblja nije uobičajen zimski pregled u svrhu procjene populacije određene vrste štetnih organizama, osim kada je u pitanju maslinin medič.

"U svrhu procjene se uzimaju obično uzorci jednogodišnjih, dvogodišnjih ili trogodišnjih grančica koje se pregledavaju pod povećanjem. Tim pregledom (brojeći prezimljujuće oblike) određujemo visinu populacije, te s obzirom na njihovu brojnost procjenjujemo mogućnost napada iduće sezone“, objašnjava. U zimsko doba ličinke ove uši moguće je pronaći i na naličju listova jednogodišnjih i dvogodišnjih izboja.

Treba pažljivo pregledati krošnju

Od štetnika čija se populacija također procjenjuje tijekom zimskog pregleda treba spomenuti i mušicu kore masline (Reseliella oleisuga). Iako do sada nisu zabilježeni značajniji napadi, ovaj kukac najčešće oštećuje jednogodišnje ili dvogodišnje grančice, odnosno prethodno mehanički oštećena mjesta na krošnji. Tu ubrajamo štete koje su nastale kao posljedica nepovoljnih vanjskih čimbenika, npr. lomovi prouzročeni jakim vjetrom, tučom, te na mjestima reza ili berbe. Štetu uzrokuju ličinke koje u velikom broju žive ispod kore.

Na temelju simptoma oštećenja tijekom zimskog mirovanja utvrđuje se prisutnost crnog maslininog potkornjaka (Hylesinus oleiperda) koji živi bušeći hodnike u jednogodišnjim, dvogodišnjim pa i trogodišnjim zelenim grančicama pa je štete relativno jednostavno uočiti u obliku vijugavih hodnika uzduž mladice. Posebno su osjetljivi mladi maslinici u kojima brzo dolazi do propadanja nadzemnog dijela koji se jako sporo obnavlja.

Stoga, poručuje stručnjak kod obavljanja sanitarne rezidbe treba pažljivo pregledati krošnju odnosno njezine dijelove na prethodno opisane simptome te odstraniti oštećene grane. Nakon odstranjivanja oštećenih i zaraženih dijelova slijedi njihovo uništavanje. Gdje god je to moguće odrezanu masu bi trebalo odstraniti iz maslinika te zapaliti ili barem isjeckati na što sitnije komadiće. U protivnom će neke od prethodno opisanih vrsta nakon završenog ciklusa prelazeći u idući razvojni stadij napustiti mjesto prezimljenja i nastaviti sa svojim životom.

Uz maslininu muhu, tu je i jasminov moljac koji uništava mlade maslinike

"Nerijetko maslinari ostatke od rezidbe ostave negdje u rubnim dijelovima maslinika odgađajući sa njihovim uništavanjem, međutim odsječena grana ne znači istovremeno i uništen nametnik“, upozorava Franin.


Tagovi

Maslinar Štetnici Prezimljavanje Krošnja Tlo Obrada tla


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner