Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od virusa
  • 13.04.2020. 09:00

Koje su mere opreza za poljoprivrednike u primarnoj voćarskoj proizvodnji?

Svi voćari radove, kao što su ishrana zasada, rezidba, berba, mogu da obave sa određenim odstupanjima i to od par dana, nekoliko nedelja ili čak i mesec dana, naglašava Aleksandar Mitić, stručnjak za voćarstvo PSSS Leskovac.

Foto: Julijana El Omari
  • 137
  • 12
  • 0

Obavljanje poljoprivrednih radova na gazdinstvu je složen posao i u zavisnosti od gajene biljne kulture je specifičan. Izvođenje radova na poljoprivredi u voćarstvu je jedan proizvodni ciklus od 360 dana, ponavljanje procesa proizvodnje nema i u zavisnosti od linija proizvodnje mora da se obavi na vreme naročito u vegetaciji i to u fenofazama kretanja i razvoja u toku vegetacije koja je najkritičnija fenofaza u voćarskoj proizvodnji, naglašava Aleksandar Mitić, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Leskovac.

April: Radovi u bašti, voćnjaku, cvetnom vrtu...

Pa prema tome, naglašava dalje savetodavac, poljoprivredni proizvođači moraju na vreme izvesti određene tretmane u zaštiti protiv određenih bolesti gajenih voćarskih kultura u zavisnosti od vremenskih prilika. Sve druge radnje da li je ishrana zasada, rezidba, berba mogu da imaju određene odstupanja od par dana, nekoliko nedelja ili čak i mesec dana.

Ispunite sve zdravstveno-bezbednosne uslove

Svi ovi poslovi mogu da se izvedu ali uz mere, najviše zaštite zdravlja lično izvođača radova bez obzira da li je to poljoprivredni proizvođač, član porodice ili radnik i spoljne sredine. Za poljoprivredne proizvođače koji rade na proizvodnji hrane, sirovine poluproizvoda i proizvoda moraju da ispunjavaju uslove u pogledu zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontiminira hranu.

Podsećamo, Uprava za veterinu preporučuje da sva lica koja rukuju hranom moraju da ispunjavaju uslove u pogledu dobrog zdravstvenog stanja, bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontaminira namirnicu.

Uprava za veterinu: Pridržavajte se smernica u rukovanju hranom

Pranje ruku toplom vodom minimum 20 sekundi i obavezna dezinfekcija ruku i to pre početka rada, za vreme rada, nakon kijanja, kašlja ili bilo kakvog rukovanja bilo čime i obavezno nošenje rukavica.

"Nosite odgovarajuću odeću i ne zadržavajte se na putu"

Prilikom kretanja sa traktorom i mehanizacijom nema nikakvog zadržavanja na putu, svraćanja u prodavnicu i slično nego brzo i efikasno izvođenje radnih operacija i vraćanja na domaćinstvu. Obavezno korišćenje odgovarajuđe odeće i opreme tokom proizvodnje i rukovanje hranom i to; mantili, kecelje, zaštitna odela, radna obuća, rukavice, maske, kape i zaštitne naočari.

Kako se zaštititi od korona virusa i šta u slučaju pojave simptoma?

Redovna čišćenja i dezinfekcija opreme i radnih prostorija pa čak i ekonomskog dvorišta i obavezna odgovarajuća ventilacija i priliv čistog vazduha u toku dana u radnim prostorijama na gazdinstvu. Sve ove navedene mere ili upustva su opšta i obavezno i moramo se pridržavati prilikom vandrednog stanja, a u cilju zaštite sebe i ne ugrožavanja drugoga. Samim tim onemogući ćemo širinje virusa i doprineti njegovom uspešnom iskorenjavanju u budućem periodu, podseća leskovački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mere predostrožnosti Radovi u voćnjaku Korona Virus Vanredno stanje Aleksandar Mitić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.