Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnice
  • 25.02.2014. 08:00

Koje gnojivo odabrati za uspješnu sadnju?

Zahvaljujući svom obliku mikro granula, fiziološki kiseloj reakciji te sastavu hranjiva - NPK 13-35-0 +5MgO +2Zn, Cerafert start up micro učinkovito je startno gnojivo

  • 1.635
  • 101
  • 0

Cerafert start up micro je novo mikrogranulirano dvokomponentno gnojivo sa sekundarnim hranjivom i mikrohranjivom. Zahvaljujući svom obliku mikro granula i fiziološki kiseloj reakciji, učinkovito je startno gnojivo, što je posebno izraženo kod primjene direktno uz sadnicu.

Zbog visokog sadržaja anhidrid fosfora, koji je topiv u neutralnom amonijevom citratu i 32% u vodi, za mnoge kulture predstavlja jedini i dovoljan izvor potrebnog fosfora. Na taj način se izrazito pojednostavljuje prihrana. Cerafert start up micro bogato je cinkom koji, zajedno sa anhidrid fosforom, snažo potiče razvoj korijena na slabo plodnim, težim tlima. Zbog visokog udjela cinka također daje odlične rezultate pri podizanju trajnih nasada koji imaju velike zahtjeve za fosforom. Jer u tom slučaju, zbog antagonizma (suprotnosti) u apsorpciji, dovodi do simptoma nedostatka cinka.

Kako primijeniti i dozirati Cerafert start up micro?

Kod pripreme tla za podizanje voćnjaka potrebne količine mineralnog gnojiva i stajskog gnoja rašire se ravnomjerno po čitavoj površini površini zemljišta koja se duboko zaore. Tako gnojivo odlazi u dubinu u kojoj se nalazi najveća količina mladog korijena.

Cerafert start up micro gnojivo se bez imalo bojazni može staviti tik uz sadnicu kao i na sami korijen sadnice. Ne sadrži kalij koji je, posebice u obliku klorida glavni uzrok pojave paleži u korijenu.

Upravo kombinacija fosfora i cinka djeluje na osjetljive korijenove dlačice i potiče njihov razvoj i diobu. Korijen se brže i snažnije razvija te je tako sposoban usvajati neophodnu vodu i hranjiva. Cerafert gnojivo se u količini 40 - 60 grama (po sadnici) umiješa u sloj fine i sipke mekote na koji se polaže korijen sadnice.

Poznato je da sve biljke potrebna hranjiva iz tla mogu primiti samo u vodenoj otopini te da kod nedostatka vode ne koristi obilje hranjiva u tlu. To je čest slučaj u početku razvoja tek posađene voćne sadnice, jer je njeno korijenje još premalo i slabo razvijeno. Iz tog razloga je preporučljiva primjena polimera Stockosorb prilikom sadnje.

Što je Stockosorb?

Stockosorb je polimer u obliku sitnih bijelih granula koji ima sposobnost brzog usvajanja ogromne količine vide kako bi spriječio otjecanje vode u dublje slojeve tla. Čvrsto veže vodu i u njoj otopljena hranjiva te omogućuje korijenu idealnu opskrbu hranjivima i vodom.

Stockosorb polimer - granule

Čak i najmanje korijenove dlačice tako dobivaju mogućnost usvajanja vode i hranjiva uskladištena u Stockosorb-u. Zbog velike stabilnosti učinak je dugotrajan - nekoliko godina.

Kako upotrijebiti Stockosorb polimer?

Postoje dvije mogućnosti upotrebe Stockosorb-a. Prvi način je kombinacija sa Cerafert start up micro gnojivom u dozi 10 - 20 grama po sadnici. Oba se u odnosu 2:1 umiješaju u sloj mekote koji se stavlja ispod i oko korijena sadnice.

Drugi način je umakanjem korijena sadnice i koristi se u slučaju da voćnu sadnicu nije moguće odmah posaditi. Na 10 litara vode razmuti se 80 - 100 grama polimera (točna količina će ovisiti o tvrdoći vode) te se ostavi sat vremena da prijeđe u gel stanje. Korijenje sadnica se potom uroni u želatinoznu masu koja se čvrsto priljubi uz korijenove dlačice.

Izdvojene su neke od prednosti korištenja Stockosorb polimera:

  • Ekonomičnost - mala doza upotrebe
  • Štednja vaših sredstava
  • Kilogram Stockosorb-a dovoljan je za oko 1.000 voćnih sadnica
  • Izrazito dugi rok trajanja - nekoliko godina

Cjelokupan princip sadnje je izrazito učinkovit i daje izvrsne rezultate i kod sadnje loznih cijepova.

Osigurajte uspješnu i ekonomičnu sadnju upotrebom Cerafert start up micro gnojiva i Stockosorb polimera za zadržavanje vode i hranjiva!


Tagovi

Gnojivo Polimeri Sadni materijal Lozni cijepovi Fosfor Hranjiva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)