Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proređivanje plodova
  • 18.10.2021. 12:00

Ko je proletos proredio jabuke danas ima kvalitetne plodove

Nakon prolećnog mraza gotovo da niko nije mogao da pretpostavi da će neke sorte jabuka morati i da proređuje. Zašto je to trebalo učiniti?

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 863
  • 130
  • 0

Poznato je da u obilnom cvetanju već pet do 10 odsto oplođenih plodova može da rezultira sasvim normalnim rodom. Kada je cvetanje vrlo jako, voćka nakon njega sama odbacuje veliki broj plodova, dok suprotno, u godini kada je slaba i odbacivanje je vrlo slabo. 

Prvi pregledi i procene šteta od mraza u aprilu 2021. godine bili su izuzetno visoki. Od ajdareda i jonagolda od 85 do 99 odsto, kod zlatnog delišesa od 45 do 85 odsto, gale 45 do 75 odsto. 

Gotovo da niko nije mogao da pretpostavi da će se neke sorte još i proređivati. U velikom broju zasada zlatnog delišesa i gale, uprkos oštećenju cvetova i plodnica od mraza 70 do 80 odsto trebalo je uraditi proređivanje! 

I nakon mraza treba prebrojati cvetove (Foto: Depositphotos/FotoGui)

Osnovu prorede u vezi sa alternativom ove godine odradio je sam mraz, ali proređivanje u vezi sa postizanjem krupnoće, potrebno je da odradimo sami. 

Umesto "blic" pogleda - dobro procenite

Nije dobro da se uz spoznaju o izmrzavanju velikog broja cvetova oslonimo samo na "blic pogled po krošnji" koji naročito nakon jakog mraza često ne obećava rodnu godinu.

Nakon završenog cvetanja, sa ili bez mraza, na delu krošnje ipak bi trebalo prebrojati formirane male plodove jabuke. Preračunamo ih proporcionalno na volumen cele krošnje. Tako učinimo na nekoliko mesta. Na taj način možemo da procenimo količinu plodova po stablu i odlučimo se za potrebu prorede u vezi sa uklanjanjem alternative pošto se ista mora obaviti u roku otprilike 20 dana po završenom cvetanju. 

Neka vam ne bude teško da prebrojite (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Istovremeno procenimo i broj izmrzlih cvetova (pupoljaka, cvetova) kako bi znali koliko će ih naredne godine ponovno cvetati. Samo ukoliko se proređivanje obavi u tom periodu, imaće uticaj na regulaciju alternativnog rađanja. 

Kod prvog prebrojavanja moramo uračunati i deo plodova koji će otpasti u junskom opadanju što može biti 10 do 30 odsto. Tada će otpasti višak plodova bez ili sa premalim brojem semenki, pošto nemaju dovoljno hormona giberelina da se i dalje pravilno razvija plod. Nakon junskog opadanja, što se zbog klimatskih promena već dešava krajem maja, više nemamo uticaj na uklanjanje alternative, već isključivo samo na krupnoću ovogodišnjeg roda. 

Ručno proređivanje na zlatnom delišesu početkom juna, obezbedilo je optimalan broj plodova 

Trenutak kada su plodovi prečnika oko 1,5 do dva centimetra je odlučujući za ručnu korekciju. Vremenski je to početak meseca juna. Ukoliko u tom periodu prebrojavanjem i ručnom korekcijom (u većim voćnjacima hemijski) osiguramo oko 100-120 plodova na stablu, osigurali smo i njihovu optimalnu veličinu za berbu, kao i optimalan rod.

Kako izgleda računica?

Prosečna težina ploda jabuke zavisi značajno od sorte pa tako gala ima pretežno sitnije, a jonaglod krupnije. Plod veličine šest do sedam centimetra teži oko 130 -145 grama, onaj veličine sedam do osam oko 150 - 210 gr, a plod veličine osam do devet centimetra, oko 210 - 250 grama. 

Ako uzmemo u računicu da se će se na stablu nalaziti 120 plodova prve klase, prosečne težine 200 gr, znači da će rod po stablu biti 24 kilograma što je sasvim dovoljno za prosečan rod po stablu kao i onaj po hektaru (24 kg x 3.000 stabala/ha = 72.000 kg/ha.) 

Rod od 100 plodova po stablu može se postizati svake godine ako se ispravno odrađuje kompletna agro i pomotehnika, kao i zaštita. Tri su stvari najvažnije. Pravilna rezidba i obnova rodnog drveta, usklađeno đubrenje i kontrola alternative. Naravno, bilo bi dobro da je rešena i odbrana od mraza.

U proređivanju početkom juna ostavljamo prvenstveno plodove na dvogodišnjem i trogodišnjem rodnom drvetu, kao i na terminalnim pupovima jednogodišnjih grana, pošto su oni garancija krupnoće. Oni koji su smešteni lateralno na jednogodišnjim granama prvi se odstranjuju jer one imaju tanki presek provodnih snopova, premalu lisnu površinu za ishranu plodova, a cvetovi imaju slabi EPP (efektivni period polenizacije).

A - slabo razvijeni plodovi lateralno na jednogodišnoj grani - B veliki plodovi na dvogodišnjem rodnom drvetu (Foto: A. Horvat)

Zato jednogodišnje grane ne mogu zadovoljavajuće ishraniti plodove na njima, pa najčešće ostaju u granicama veličine za drugu klasu. Iz sličnog razloga ako je potrebno, ručnim proređivanjem odstranjujemo i deo plodova na starijem višegodišnjem pršljenastom rodnom drvetu. 

Broj plodova određuje i navodnjavanje 

Poznavanje broja plodova na stablu može takođe uveliko da pomogne da se pravovremeno odlučimo za početak navodnjavanja. Slabo bujni zasad na lošem zemljištu i sa preko 100 plodova po stablu potrebno je navodnjavati već od kraja cvetanja. 

Nakon jakog mraza ispočetka može izgledati da će biti premalo plodova i da neće biti potrebno navodnjavanje, ali odlučujuće je poznavanje njihovog broja. Suprotno, bujni jonagold sa samo 20 plodova po stablu ne samo da nije potrebno već bi bilo i pogrešno navodnjavati.


Tagovi

Uzgoj jabuka Proređivanje jabuka Mraz Brojanje plodova Rod po stablu Rod po hektaru Junsko opadanje Prosečna težina Plod jabuke


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u