Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 11.01.2014. 09:00

Ključ uspjeha za voćare je u udruživanju

Dobri primjere iz Poljske govore o velikom potencijalu koji nam je donijelo članstvo u EU

Foto: freepik.com
  • 924
  • 125
  • 0

Poljska je danas drugi po redu svjetski proizvođač soka od jabuka, odmah iza Kine, nakon što je 2012. godine pretekla SAD. Ujedno je treći po redu proizvođač stolnih jabuka, nakon Italije i Turske. Izvoz jabuka iz Poljske utrostručen je tijekom proteklog desetljeća te i dalje raste.

No, nije to uvijek bilo tako. Još 2009. godine samo 40% poljskih stolnih jabuka bilo je izvozne kvalitete, a mali privatni poljoprivrednici mučili su se kako osigurati velike pošiljke jabuka iste sorte i razine kakvoće. Dio preobrazbe do koje je došlo može se zahvaliti ulaganjima u nove voćnjake, nove sorte jabuka i moderne metode. No, ključna promjena sastojala se u stvaranju 15 organizacija uzgajivača jabuka, pri čemu svaka organizacija posjeduje vlastite hladnjače, kamione i uređaje za sortiranje i pakiranje.

Usporedimo to sa situacijom s kojom se suočava, primjerice, gospodarstvo Zvonimira Kovačevića iz Zadarske županije u Hrvatskoj. Kao izbjeglice iz Vojvodine, gdje su obrađivali 40 hektara zemlje, članovi obitelji Kovačević uspjeli su zakupiti 12 hektara zemljišta, na kojem su zasadili breskve, nektarine i jabuke. Uložili su sredstva u sustav navodnjavanja sa solarnim napajanjem, hladnjaču i uređaje za sortiranje. No, kad su pokušali pridobiti druge poljoprivrednike u tom području da udruže snage, što bi im omogućilo da dijele opremu i jeftinije kupuju potrebne materijale za rad, nisu naišli na interes.

Premda su marže koje ostvaruju niske, budući da plodove prodaju veletrgovcima, njihova ulaganja u tehnologiju ukazuju da je obiteljsko gospodarstvo ipak ostvarivalo rast u dovoljnoj mjeri da preživi. Pritom pomaže i njihov poduzetnički duh: prošle godine, zbog prevelike ponude industrijskih jabuka, odlučili su proizvesti sok vlastite proizvodnje, no morali su odvesti jabuke čak do Slavonije kako bi pronašli opremu za proizvodnju soka.

Polazišna situacija Poljske u trenutku pridruženja te zemlje Europskoj uniji ne razlikuje se pretjerano od Hrvatske, a i nesklonost poljoprivrednika idejama zadruga podjednako je izražena. Unatoč tome, Poljska je tijekom proteklog desetljeća uspjela iskoristiti sredstva EU kako bi ulagala u modernizaciju, a ujedno je i mobilizirala tamošnje poljoprivrednike da zajednički djeluju u okviru udruga proizvođača, koristeći isti model koji je uspješno pionirski pokrenut među privatnim poljoprivrednicima u talijanskoj regiji Trentino, poznatoj po uzgoju jabuka. Hrvatska danas ima pristup najboljim praksama, kao i financijskoj potpori - no morat će uložiti značajne napore kako bi to provela u djelo.

Foto: freepik.com


Tagovi

Udruga proizvođača Voćarstvo Jabuke Zvonimir Kovačević Zadarska županija Breskve


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.