Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 08.01.2020. 09:00

Klimatski ćudljiva godina, jak napad maslinine muhe - kakvi su u konačnici bili plodovi?

Što donosi završno izvješće projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja"?

Foto: Pixabay/Julie-Kolibrie
  • 782
  • 44
  • 0

Na kraju vegetacijske sezone u maslinicima hrvatskog priobalja službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva  kao pravnog sljednika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (bivša HPŠSS), nastavili su s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ započetog 2018. godine, s ciljem davanja maslinarima preporuka za pravovremenu berbu.

Dobro je poznato da optimalna tehnološka zrelost ploda maslina ovisi o sorti i području uzgoja. Tim projektom želi se uspostaviti sustav putem provođenja analiza tehnološke zrelosti sorti maslina u njihovom području uzgoja kroz nekoliko tjedana u samoj završnoj fazi vegetacije, od Istre, Hrvatskog Primorja – Kvarnera i Dalmacije. Temeljem tih rezultata analiza mogu se dati preporuke za pravovremenu berbu maslina, što u konačnici treba doprinijeti podizanju kvalitete maslinova ulja i potaknuti daljnji razvoj modernog maslinarstva RH.

Osvrt na maslinarsku godinu

Maslinarska 2019. godina klimatski je bila vrlo ćudljiva godina, koja će se pamtiti po kasnijoj oplodnji. Kišovit i hladan svibanj usporio je cvatnju maslina, nakon čega su odmah uslijedile velike vrućine, koje su poremetile oplodnju.

Činjenica je da su zbog tih nepovoljnih vremenskih prilika (nižih temperatura) dvije fenofaze masline (cvatnja – oplodnja i razvoj ploda) vremenski kasnile od uobičajenih rokova i to čak 20-tak dana. Na taj način produžena je faza dozrijevanja ploda i optimalno vrijeme početka berbe. Ta je pojava u nekim područjima imala za posljedicu nedostatak oplodnje te time i manje količine ploda maslina, kao što se dogodilo u Istarskoj županiji, gdje je posebice na introduciranim sortama, kao npr. na sorti Leccino, bilo i do 50 % manje ploda nego prethodne godine, a ponegdje ploda nije ni bilo.

Također, ovo je godina, gdje je zbog pogodnih vremenskih prilika (veće vlage) te većeg ploda, let i napad maslinine muhe (Bactrocera oleae Gmel.) došao ranije i trajao duže nego inače. Naročito je u Istri zabilježen jak do srednje jak napad maslinine muhe, ovisno o sorti i mikrolokaciji. Pojačani let maslinine muhe zabilježen je i u maslinicima Splitsko-dalmatinske županije, ali su veće štete izbjegnute pridržavanjem pravovremeno objavljenih mjera zaštite.

Rezultati analiza uzorkovanih plodova maslina

Službenici Uprave za stručnu podršku uzorkovali su plodove maslina na terenu u maslinicima OPG-ova, na devet maslinarskih područja RH: zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko- kninska županija), srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar te poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle. Praćenje je počelo 19. kolovoza i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje se provodilo svakih sedam dana.

Analizu plodova maslina obavila je tvrtka NIR ANALIZA d.o.o. za tehničko ispitivanje i analizu u Zagrebu, iz razloga što njihov laboratorij jedini u RH posjeduje modernu analitiku (instrumentarij) i znanje za analizu maslina metodom NIR spektrometrije, punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR. Analizirani su sljedeći parametri u ulju: SMK, peroksidni broj, K270, K232, ΔK te znakovite masne kiseline (palmitinska, oleinska, linolna i linolenska). U tijestu, komini i plodu masline određivala se kiselost, vlaga i ulje. Ta metoda omogućuje davanje objektivnog mišljenja o optimalnom roku berbe, jer se radi o analitičkom instrumentu, koji daje rezultate za 6 sec. u četiri bitna parametara, na osnovu kojih se može objektivno i brzo zaključiti optimalno vrijeme berbe.

Obzirom da je 2019. godine praćenje zrelosti maslina počelo već u kolovozu, zapaženo je da je i te godine, kao i prošle, maslini nedostajalo vode u najvažnijoj fazi, a to je dozrijevanje ploda i to naročito u fazi stvaranja konačne mase ploda (pulpe). Daljnjim praćenjem zapaženo je da su veće oborine u rujnu i listopadu, pogotovo za promatranu sortu Oblica, ubrzale dozrijevanje i nakupljanje ulja u suhoj tvari. Također, ubrzano je bilo i povećanje mase ploda, tako da su ovogodišnji plodovi Oblice već početkom listopada imali maksimalnu masu (6-7 g.), što je opet rezultiralo mekšim plodom i lakom metom za štetnike. Velike količine vode u spomenutim mjesecima nisu pogodovale za postepen i ujednačen razvoj ploda pa samim time i za kvalitetno stvaranje ulja. Treba naglasiti da se Završno izvješće odnosi na maslinarska područja koja se ne navodnjavaju.

Kao primjer optimalnog vremena berbe za najzastupljeniju domaću sortu (Oblica) i najzastupljeniju introduciranu sortu (Leccino) i to u  njihovim najsjevernijim i najjužnijim uzgojnim područjima vidljivi su iz zbirnih tablica i grafikona: 1. (Leccino Vodnjan), 2. (Leccino, Vis), 3. (Oblica, Otok Rab) i 4. (Oblica, Konavle), klikom na naslove.

Sve ostale rezultate praćenja tehnološke zrelosti maslina 2019. praćenih sorata s točnim rokovima berbe,  mogu se vidjeti u skupnim tablicama i pojedinačnim grafikonima.

Navedene tablice i grafikone možete vidjeti ovdje

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Maslina Tehnološka zrelost Završno izvješće


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]