Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita dunja
  • 29.05.2021. 10:30

Kiša pogoduje širenju erwinie dunja, krajnje je vrijeme za zaštitu

Bakterijska palež voćaka i u ovoj godini mogla bi predstavljati problem uzgajivačima dunja. Riječ je o karantenskoj bolesti i to vrlo opasnoj jer se brzo širi.

Foto: Bojan Kecman
  • 362
  • 305
  • 0

Ukoliko je proljeće toplo i s malo padalina, Erwinia (lat. Erwinia amylovora) odnosno bakterijska palež ne pravi probleme voćarima. Međutim, u slučaju da je navedeno godišnje doba kišovito i s čestom smjenom toplog, ali i hladnijeg vremena, kao što je ove godine, bolest će se sigurno pojaviti.

Kao i većina sorti jabuka i dunja je ove sezone uspjela preživjeti mrazne noći i jutra, za razliku od krušaka. Cvjetanje je nedavno završeno ili se stabla nalaze u fazi precvjetavanja i sada je krajnje vrijeme da se ona zaštite od ove zaraze. Riječ je o karantenskom oboljenju i to vrlo opasnom jer se brzo širi.

Provjerena kombinacija bakra i vapna

Sa zaštitom dunja trebalo bi početi već u studenom ili prosincu kada se drveće tretira bakrom ili kombinacijom bakra i vapna. Isti postupak trebalo bi ponoviti u ožujku ili najkasnije travnju, pred početak listanja. Zatim se prije cvjetanja, tijekom te faze i u precvjetavanju, koriste drugi preparati.

Ovo su najvažniji tretmani jer, ako ih ne odradite, Erwinia će se pojaviti. Na tržištu, već neko vrijeme najviše se koristi sredstvo Timorex gold, a u posljednje vrijeme, najčešće je zastupljen preparat Erwix, na bazi bakterije Bacillus subtilis. I jedan i drugi povećavaju otpornost stabla i spriječavaju razvoj bakterije unutar njega, a sigurna su za životnu sredinu odnosno nemaju karencu.

Na formiranim plodovima dunja pojavljuje se eksudat, a prvo obolijevaju listovi koji dobivaju žućkastu pa smeđu boju koja na kraju prijeđe u crnu. Dolazi do nekroze tkiva, a kreće od krajeva lista. On zatim gubi turgor i suši se, da bi se isto dogodilo s granama. Postaju suhe i na kraju pocrne. Kiša i vjetar pogoduju širenju bolesti, kao i ptice.

Nekroza tkiva kreće od krajeva lista

Na stablu se prvi znaci pojavljuju na jednom dijelu, a s vremenom cijelo deblo bude zahvaćeno zarazom. Dunja je osjetljivija od jabuka i krušaka na Erwiniu i nasad pogođen infekcijom brže propada. Bolest se "naseljava" u voćnjak i preko alata za rezidbu, tako da bi trebalo pripaziti tko i s čime orezuje, a potrebna je i češća dezinfekcija samog alata.

Rezidba može pomoći

Nije lako spriječiti širenje i jednom kada se pojavi u nasadu, potrebno je dosta vremena da se izbaci iz njega. Osim orezivanja ispod zaraženih mjesta, barem 30 centimetara, možete reagirati prskanjem bakrom, u višestruko manjim dozama, duhanom ili Erwixom i Timorex goldom. Može se dogoditi da ćete i po nekoliko puta tijekom vegetacije rezati zaražene grane.

Najgore je kada se mora odsjeći inficirana grana i jedna ili više manjih grančica na onim susjednim, što govori da ovaj posao nije lak. Ne zaboravite pravovremeno djelovati i protiv savijača koji izaziva crvljivost plodova.

U tijeku je let, a ubrzo će uslijediti i polaganje jaja tog štetnika te će doći i do piljenja ličinki.  


Tagovi

Erwinia Nasad dunja Inficirane grane Tretiranje bakrom Bakar i vapno Rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.