Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voćara
  • 26.05.2022. 12:00

Keserović: Ima prostora za poboljšanje voćarske proizvodnje u Srbiji

U 2021. proizveli smo 1.500.000 tona. U strukturi izvoza agrarnih proizvoda voće učestvuje sa 27,9 odsto, ocenio je predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović.

Foto: Đorđe Simović
  • 248
  • 17
  • 0

Jedan od značajnih dešavanja na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu jeste treći Dan voćara, koji su upriličili Privredna komora Vojvodine, Novosadski sajam, Poljoprivredni fakultet, Savez vinara i vinogradara Srbije, Zadružni savez Vojvodine uz podršku predstavnika regije Friuli Venecija Đulija.

Upriličena su predavanja posvećena perspektivnom voćarstvu, govoreno je o sistemu kooperativa u Italiji, primeni savremene biotehnologije u proizvodnji vina i organskoj proizvodnji grožđa. Potom je organizovana panel diskusija nazvana "Plasman srpskog voća, kako dalje".

Srpsko voćarstvo ima dinamičan rast

Jedan od predavača, predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović rekao je da je voćarstvo u Srbiji ima dinamičan rast.

"Pre dve decenije, 2002. u jeku propasti tadašnjih kombinata, ukupno smo u Srbiji proizvodili 600.000 tona voća. Bezmalo dve decenije kasnije, 2021. 1.500.000 tona. U strukturi izvoza agrarnih proizvoda voće učestvuje sa 27,9 odsto", ocenio je Keserović i dodaje da ima značajnog prostora za poboljšanje voćarske proizvodnje kod nas.

"Potrebno je značajnije ojačati transfer znanja u praksu. Moramo povećati produktivnost, koncentrisati ponudu, unaprediti organsku proizvodnju i klonsku selekciju."

Stenice - sve veći problem

Kao izazove koje ugrožavaju proizvodnju predsednik Društva voćara Vojvodine smatra olujne vetrove, ožegotine na plodovima, kasne prolećne mrazeve kao i još uvek nedovoljno kvalitetan sadni materijal.

Kada je o zaštiti bilja reč, svake godine stenice zadaju sve veće probleme kako građanima tako i u voćarstvu. Prema rečima našeg sagovornika, samo u Italiji su lane napravile štetu u voćarstvu od 840 miliona evra. Iskusni stručnjak zaštite bilja Marko Injac najbolji je poznavalac ove štetočine a održao je, takođe, zanimljivo predavanje na ovu temu.

Stenice napadaju zasade, kako ih se rešiti?

"Mramorastu stenicu možemo suzbiti samo u momentu dok polaže jaja i to u prepodnevnim časovima kada miruje. Nakon polaganja larvi gotovo je to nemoguće sprovesti. Mi dajemo preporuku efikasnih insekticida. Problem je što ima puno biljaka domaćina na kojima ona osigurava svoj opstanak", savetuje Injac.

Značaj udruživanja

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica rekao je na otvaranju skupa da je danas izazov proizvoditi hranu. Potrebno je održati kvalitet proizvoda uz sve skuplji repromaterijal. Kada je reč o investiranju u proizvodnju Tica kaže da bi voćari trebalo da se oslone na subvencionisane kredite Ministarstva, pokrajinskog Sekretarijata kao i razvojnih fondova.

Tica je okupljenima ukazao na izazov proizvodnje hrane danas

Presednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj kaže da je proizvodnja hrane u novonastalim okolnostima malim poljoprivrednicima gotovo jedino isplativa uz udruživanje. Kaže da će zajedničkom kupovinom traktora, ulaganjem u pakirnice i hladnjače proizvođači smanjiti troškove proizvodnje.

U sličnom tonu je govorio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, koji je rekao da je država ulagala i da će ulagati u podizanje novih zasada i njihovo opremanje, prerađivački sektor, geoporeklo i vinogradarstvo i vinarstvo.

Povećava se izvoz voća

Predsednik privredne komore Vojvodine Boško Vučurević kaže da je izvoz voća u 2021. porastao 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U neto iznosu reč je o gotovo 850 miliona evra.

Otežan izvoz srpskih jabuka u Rusiju zbog pogrešnih uplata?

Samo u prvom kvartalu ove godine izvezli smo malina u vrednosti 105 miliona evra kao i jabuka za 30 miliona evra. On je ponovio da su glavna tržišta za izvoz našeg voća Nemačka, Francuska i Rusija i da izvozimo u 55 zemalja sveta.


Tagovi

Proizvodnja voća Zoran Keserović Izvoz voća Mramorasta stenica Nedeljko Tica Jelena Nestorov Bizonj Velimir Stanojević Boško Vučerević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner