Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dario Discordia
  • 22.04.2020. 10:30
  • Zadarska, Briševo, Zadar

Kapetan Dario Discordia: Imanjem su mi harali talijanski lovci i psi, tome je kraj

Mogao bih reći da sam navigavajući punih 40 godina bio u karanteni i izolaciji. Daleko od svih, od familije, prijatelja, blagdana, rođendana i svega drugog lipog što čovika veseli, kaže Dario Discordia. Sada uživa u svom masliniku, ali i dalje, iz obiteljske kuće u Zadru, radi za veliku svjetsku kompaniju koja ima sjedište u Marseilleu i više od 500 brodova na svim svjetskim morima.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 2.206
  • 328
  • 1

Četrdeset godina si ora more, a sada oreš zemlju, zna u šali, onako figurativno reći Dariu Discordiji (66) njegova supruga Lela. Stasitog kapetana duge plovidbe sa zadarskih Stanova, nisam, doduše, zatekao da ore, ali jesam u njihovom obiteljskom masliniku Na Brigu ponad bunara Teljevca u Briševu, osam kilometara sjeverno od Zadra. Privodio je kraju rezidbu.

"Nije lako orezati 350 maslina, ali je zato još veće zadovoljstvo kad završiš. Dobro obaviš posao“, kaže Dario.

On je od onih maslinara koji ne žure s rezidbom.

Rezidba na rod, a ne kljaštrenje

"Osobno započinjem s rezidbom na rod potkraj ožujka ili u prvoj dekadi travnja kad se dobro vidi na kojim granama su drvni, a na kojima cvjetni pupovi“, otkriva Dario, svjestan da ima još podosta maslinara koji kreću čak u siječnju i veljači, kad se kod masline tek počinje događati proces diferencijacije odnosno razvrstavanja pupova. 

Ako rezidbu obavimo prije diferencijacije ili tijekom samog procesa, može se dogoditi da se pupovi diferenciraju u pravcu drvnih, a ne cvjetnih pa dođe  do smanjenja ili potpunog izostanka roda u toj vegetacijskoj sezoni, smatra Discordia.

Dario Discordia nakon 40 godina navigacije u svom masliniku na djedovini

S rezidbom ne pretjeruje, ne kljaštri masline jer, kaže, ako prikoviše porižeš i popilaš, poslije sve ide u deblo, a deblo tada baca puno novih izboja,  vodopija od kojih nema koristi.

Dok je orezivao masline grane je uredno slagao na hrpe koje će čim prije iznijeti iz maslinika. Još nije nabavio opremu za mljevenje pa će ih malo pomalo spaljivati na za to određenom mjestu.

"Nikako nije prihvatljivo granje ostaviti na rubu maslinika ili u samom masliniku jer će se na odrezanim granama razviti potkornjak“, pojašnjava Discordia.

Gnojidba i prihranjivanje pred kišu

Još prije rezidbe on je u ožujku pokosio travu u masliniku. Nadao se kiši, jačoj od ove koja je tek počela u utorak na noć, nakon koje je odmah obavio  prihranu maslinika dušičnim gnojivima.  

"Mi maslinari koji imamo zatravljeno tlo tribamo gnojiti pred kišu da bi iskoristivost bila što veća“, govori u maniri iskusnog znalca. Iako je “cili život tuka more”, zna da u masliniku triba provoditi sve agrotehničke mjere i to pravodobno. Bez toga nema redovitog i dobrog uroda, prisnažuje Discordia.

Sa suprugom Lelom i troje od četvero unučadi

Zna on svašta, ali nekako osjećam da bi čitateljima napokon tribalo reći kako to da pomorac sa zadarskih Stanova, koji je toliko dugo navigava svjetskim morima, uspio posaditi najveći maslinik u Briševu, mjestu vrsnih maslinara i uljara?!

Did kupova zemlju i sadija vinograde

Priča je zanimljiva, a počima od dida Nike koji je bija vridan čovik i nadaleko poznati vinogradar. Kupova je zemlju i sadija vinograde po briševačkom polju. Prvi je posadija vinograd “na žicu”, započinje unuk Dario.

Did je ima tri sina i četiri ćere. Prije nego što je otiša bogu za kurira podilija je zemlju sinovima. Dariovog oca Marija dopa je ovaj komad, dva hektara Na Brigu di su sada masline.

Otac je isto drža vinograd, ali ga poslije iskrčija pa su tamo jedno vrime sadili žitarice, sezonsko povrće. Ocu, koji je radio u destileriji Maraske i, po mnogima, bio svjetska klasa za proizvodnju žestokih alkoholnih pića posebno glasovitog Pelinkovca, u polju je tada pomagao raditi Briševljanac Gajo Bulić, a poslije Dariu njegov sin Anđelo.

"Sićan se čatruna, koliki su bili. Nijedan ispod 10 kila“, govori Dario.

Školovanje, plovidba i rad od kuće

Budući je bio jedinac u oca i majke roditelji su željeli da on završi škole. “Mater mi nije ni dala da idem u polje“, prisjeća se Dario koji je nakon osnovne škole završija Pomorsku školu u Zadru, a nakon godinu dana kadeture na brodu Tankerske plovidbe upisao i završio Višu pomorsku školu u Splitu, vratio se u Tankersku, naviga četiri godine pa otiša na stranca. Najduže se zadrža u kompaniji CMA - CGM sa sjedištem u Marseilleu, inače jednoj od najvećih tvrtki u svijetu za prijevoz kontejnera koja ima što u svom vlasništvu što u charteru, najmu, oko 500 brodova i zapošljavaju oko 500 naših pomoraca, uglavnom časnika. 

Voćke premazuje vapnom koje ih šttiti od mravi

"Iako više ne plovim još uvijek sam aktivan. Radim od kuće u kompaniji u odjelu Nautičkog studija i Podrške, za sve kompanijine luke doticaja, a ima ih bezbroj od Kine do Amerike“.

Prijelomni trenutak za podizanje maslinika

No, vratimo se na “detalj” koji je još prije 30-ak godine Daria ponukao da čvrsto odluči i nastavi tamo di su did i otac stali.

"Otiša sam sa suprugom Lelom u polje i tamo na našoj parceli zateka neke talijanske lovce i njihove pse. Parkirali kombi, pasi trkaju vamo-tamo i ti lovci meni lipo da što im ja tu dolazim da im strašim pse. Još su mi opsovali majku, a kako ja znam talijanski, to me raspi*dilo pa sam uzeja bager, posika šikaru i redine, zagradija okolo pastirskom mrižom“.

Pomoga mu je Ivica Grubić Lolo i njegov nećak. Poslije toga, prije 12,13 godina kapetan duge plovidbe odlučija se ući u maslinarske vode. Uredio i izmirio teren, projektirao i kotirao, izabrao sorte, pa pozvao firmu “Geront” čiji su radnici za dva dana zasadili cijeli maslinik. U početku dok su bile male oko maslina je frezao, obrađivao ih, a kad su porasle maslinik je zatravio.

Primjećujem, kako je lipo uređen, izgleda kao Wimbledon.

"E, i kad su Brišeljani vidili kako san posadija maslinik, počeli su svi tu okolo mene uređivati svoje parcele. Netko maslinik, netko vinograd, drugi povrće… Inšomo, sve je manje zapuštenog, neobrađenog zemljišta. Možda tako krene i s ovom inicijativom “Zaorimo hrvatska polja” i s vremenom počnemo  proizvoditi hrane ne samo za sebe nego i za izvoz“, priželjkuje  Dario.

Ponosan na obitelj i maslinik

U međuvremenu prije nekoliko godna, nažalost, umrli su Dariovi roditelji, otac Marijo i majka Ana. Ali, što se ne može prominiti mora se prihvatiti, kaže Darijo, koji je sve češće u masliniku. Ima dva sina blizanca, Nikola naviga na strancu, a Ivan je grafički inženjer i živi u Zagrebu. Imaju po dvoje djece.

"Ponosan sam na svoje četvero unučadi, tri unuka: Marija (4, Nou (4,5), Ivana (9) i unuku Petru (10) kao i na cijelu obitelj“, kaže Dario, koji svaki slobodan trenutak koristi da ode do Briševa, u maslinik gdje uvik ima posla.

U sklopu maslinika ima i voćnjak u kojemu su jabuke, trišnje, smokve, bajami… Zatekao  sam ga dok je stabla premazivao vapnom ili klakom kako kažu u Briševu i na Stanovima.

"Ovo je da ih ne napadaju mravi“, kaže Dario koji je uz maslinik posadio i red vinove loze da ima grožđa za “zobati”, a pravi i svoje vino, bilo i crno. U tome mu, veli, puno pomaže njegov prijatelj Nino Dukić. Naravno, isto fetivi Stanarac.

Tri uvjeta za uspjeh

U masliniku Darijo ima svoj mir. K tome, provodi sve agrotehničke mjere u pravi tren pa je i urod svake godine sve bolji, a ulje od zdravih, pravodobno ubranih i prerađenih maslina vrhunsko, ektra djevičansko.

Rezidba na rod bez kljaštrenja stabala

Na smotrama maslinara i uljara na kojima je dosad natjecao njegova ulja su osvajala zlatne medalje. Najnovija stiže sa 22. Međunarodnih Dana masline. Zanimljivo, ulje pukovnice Dunje Zloić i generala Ante Gotovine, isto zlatno sa 98,25, a kapetana Discordie 97,75 od mogućih 100 bodova.

"Maslinari s našeg područja su vrlo uspješni. Možda imamo i najkvalitetnije ulje u Zadarskoj županiji“, kaže Dario Discordia koji je odnedavno i predsjednik Udruge “Maslina” koja okuplja maslinare i uljare s područja općine Poličnik. Prihvatio sam se da budem na čelu naše udruge maslinara s ciljem da bi unaprijedili i valorizirali marljiv rad naših lokalnih ljudi koji trebaju podršku i usavršavanje jer su dokazali da mogu proizvesti vrlo kvalitetna i priznata ulja, poručio je na kraju kapetan duge plovidbe Dario Descordia.

Tim njegovim riječima i završavam ovaj raport o čovjeku koji je na svjetskim morima izgradio zavidnu karijeru kapetana duge plovidbe, sa suprugom Lelom podigao obitelj s kojom se ponose i napokon  podigao i maslinik tamo gdje su did i otac podizali svoje nasade. Nastavio njihovim stopama. Nakon duge navigacije i svakojakih odricanja, svega lipog pa, nažalost, i ružnog što je doživio, našao je smisao i užitak u masliniku.  

Uspio je u svemu što je želio, a za svaki pa i njegov uspjeh, suglasan je Dario, tri su osnovna uvjeta. Prvi, ne odustati, drugi ne odustati i treći - ne odustati!


Fotoprilog


Tagovi

Dario Discordia Talijanski lovci Djedovina Navigacija Marseille Zadar Maslinik Briševo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."