Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Surround kaolinska glina
  • 24.05.2015. 11:20

Kaolinski preparati u eko voćarstvu

Kaolinska glina učinkovito pomaže podizanju kvalitete u voćarskoj proizvodnji.

  • 4.912
  • 150
  • 0

Tijekom zadnjih desetak godina hrvatski voćari su suočeni sa sve zahtjevnijim standardima kvalitete, te sve snažnijoj konkurenciji uvoznog voća. U toj tržišnoj utakmici, potrebno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenjem gubitaka u proizvodnji, te postizanjem vrhunske kvalitete voća. U tom smislu potrebno je posvetiti se i smanjenju šteta koje nastaju uslijed sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.

Surround - kaolinska glina je vodeći preparat koji se u svijetu koristi u svrhu zaštite voćaka. U primjeni je u voćarskoj proizvodnji već više od tri desetljeća. Temelji se na kaolinu - inertnom prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji pasta za zube. Zbog svoje jedinstvene formulacije, ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve topline i zračenja. Na temelju višegodišnjih praćenja rezultata primjene, utvrđeni su pozitivni učinci u pogledu sprečavanja šteta od sunčevih ožegotina, poboljšanja kvalitete ploda te smanjenje napada štetnika. Svi ti učinci pridonose postizanju vrhunske kvalitete voća, i time većoj profitabilnosti proizvodnje.

Smanjen rizik od pojave ožegotina

Primijenjen prije ekstremnih ljetnih uvjeta i ukoliko se primjenjuje tijekom vruće sezone, pokriva površinu biljke sa zaštitnim slojem - slojem čestica kaolina, koje su posebnom tehnologijom formulirane i proizvedene, a koje odbijaju negativne ultra crvene i ultra-ljubičaste zrake. Takvim djelovanjem zaštitni sloj može sniziti temperaturu na površini ploda za 6° do 8°C, umanjujući rizik od pojave ožegotina.

Surround se nalazi u primjeni u Republici Hrvatskoj u proizvodnji jabuka, maslina i mandarina. Pokazao se vrlo učinkovit u proizvodnji jabuka, djelujući značajno na smanjenje napada štetnika, pojave mrežavosti, te pojave crvenila kod sorte Granny Smith. Rezultati primjene u proizvodnji mandarina i maslina također su pozitivni u smislu poboljšane kvalitete ploda, te smanjenja napada štetnika. S obzirom da ne spada u konvencionalna sredstva za zaštitu bilja, sredstvo je registrirano za primjenu u ekološkoj proizvodnji, tako da se može koristiti u svim gore navedenim situacijama bez ikakvih ograničenja.ž

Kaolinska glina u eko proizvodnji jabuke

Izgledi su veliki da se pojave oštećenja u vidu ožegotina kada temperatura zraka dosegne 30°C ili više. Jabuka spada u skupinu osjetljivih voćnih vrsta, tako da gubici kod nekih sorti jabuka uslijed ožegotina mogu biti 20 do 30% od cjelokupnog uroda. Zaštitni sloj Surround S preparata, snizuje temperaturu na površini ploda jabuke za 6° do 8°C, umanjujući time rizik od pojave ožegotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po cijeloj krošnji, smanjuje temperaturu krošnje, i time umanjuje temperaturni stres za voćku.

Primjenu je najbolje odraditi prije pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka se kod voćnjaka bez mreža postiže ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/hektaru obično raspoređenih na tri do četiri tretiranja, ovisno o kretanju temperatura. S obzirom na to da su štete od ožegotina, od preko 5%, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima pod mrežom, primjena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35 do 40 kg/ha, također ima svoje ekonomsko opravdanje.

S obzirom da kaolinska glina pozitivno utječe na poboljšanu fiziologiju biljke, učinkovito smanjuje pojavu mrežavosti te crvenila kod sorte Granny Smith, a promjenom boje i svojim mikro-kristalima na površini biljke, odbija štetnike poput jabučnog savijača, crvenog pauka i lisnih uši, ne zagađuje okoliš, i cjenovno je povoljan - svakako treba kaolinsku glinu, uvesti u proizvodnju jabuka kao redovnu mjeru.

Kaolinska glina u zaštiti maslinika i mandarine

Kao dio programa zaštite maslinika, Surround može značajno umanjiti gubitke uzrokovane toplinskim stresom, odnosno pozitivno utjecati u pogledu kvalitete plodova (veći i teži). Nanošenjem bijelog zaštitnog filma, mijenja se boja nasada, te štetnici ne prepoznaju tretirano drvo kao željenu destinaciju. Sitni kristali čine list i plod nasada negostoljubivim okruženjem za štetnika. Tako se na potpuno ekološki prihvatljiv način štitimo preventivno od napada štetnika (maslinova muha, maslinov svrdlaš).

Neretvanski voćari suočeni su sa potrebom brandiranja neretvanske mandarine, kao vrhunskog branda na globalnom tržištu voća. U tom smislu potrebno je smanjiti gubitak kvalitete uslijed sunčevih oštećenja, odnosno oštećenja od napada štetnika. Procjena je da minimalni gubici u proizvodnji mandarina uslijed sunčevih oštećenja iznose 2.000 kn/hektaru. Uz to, vrlo značajnu opasnost u pogledu ograničenja mogućnosti trženja neretvanskom madarinom na globalnom tržištu predstavljaju i štete od mediteranske voćne muhe. Primjenom Surround-a, gore navedeni gubici u proizvodnji mandarina mogu se značajno smanjiti.


Tagovi

Kaolinska glina Surround Masline Mandarine Granny Snith Profitabilnost proizvodnje Ultraljubičaste zrake Prirodni mineral Inertni mineral Konkurencija uvoza Standardi kvalitete Redovna mjera Prevencija bolesti Štetnici Mediteranska voćna muh


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smjera VVV sa višegodišnjim iskustvom u uzgoju vinove loze te podizanju i vođenju nasada raznog voća. Proizvodni savjetnik - konzultant brojnim voćarima u Slavoniji i Baranji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]