Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalcizacija tla
  • 01.05.2014. 13:30

Kalcij i magnezij za veće i kvalitetnije prinose

Idealno razdoblje za kalcizaciju je proljetni period prije sadnje kultura te nadolazeći ljetni period nakon žetve strnih žitarica

Foto: depositphotos.com
  • 3.921
  • 207
  • 0

Svaki poljoprivredni usjev, voćni ili povrtni nasad trebao bi prije početka postavljanja biti kalciziran i opskrbljen hranjivim tvarima.

Kalcij i magnezij vrlo su važni biogeni elementi. Biljke usvajaju kalcij u ionskom obliku Ca2+ koji utječe na propusnost stanične membrane biljke te na taj način poboljšava izmjenu tvari stanice s okolinom. Idealno razdoblje za kalcizaciju je proljetni period prije sadnje kultura te nadolazeći ljetni period nakon žetve strnih žitarica.

Povrtna proizvodnja

Tvrtka Holcim mineralni agregati preporuča Agrocal® (Ca+Mg) terra plus prije predsjetvene obrade tla. Najpoželjnije je kalcizaciju izvršiti otprilike mjesec dana prije sadnje i sjetve u plastenicima i vrtovima. Praškasto - granulirani materijali imaju brže djelovanje na povrtnim kulturama koje u kratkom vremenskom razdoblju usvajaju potrebna makrohranjiva osobito bogata kalcijem i magnezijem. Oni plodu pružaju otpornost na pojedine bolesti, a nedostatak se očituje u organima biljaka koji se opskrbljuju floemom – vrhovima biljaka i plodovima.

Plod paprike

Nedostatak kalcija najprije se zapaža na mladom lišću kao kloroza, sporijem rastu biljaka i korijena, dok se kasnije zapaža nekroza mladog lišća koje se uvija. Kod povrtnih kultura biljke uslijed nedostatka kalcija postaju grmolike, poliježu zbog slabije stanične stjenke, dok se na nekim vrstama javljaju tamnosmeđe zone s odrvenjelim provodnim snopovima te pojavom gorkih jamica. Vrlo prepoznatljiv nedostatak kalcija vidljiv je u obliku vršnih truleži rajčice i paprike zbog slabe transpiracije biljke.

Iskustvo korištenja Agrocal® proizvoda

Poljoprivredno gospodarstvo iz Plaškog na kojem je provedena kalcizacija na nasadu kupusa i krumpira, već u prvih godinu dana imalo je vidljive vizualne rezultate u smanjenju kupusne kile, krastavosti krumpira, dok je pH sa jako kiselog oko 4,5 porastao te je povećana i kvaliteta glavica kupusa za konzumnu potrošnju i preradu.

Voćarska proizvodnja

Prije svakog podizanja nasada jabuka, krušaka ili bilo kojeg drugog voćnog nasada potrebno je provesti analizu tla kojom se utvrđuje odnos elemenata u tlu. Tako npr. uslijed nedostatka kalcija kod jabuke se javljaju gorke pjege zbog loše translokacije kalcija iz lista u plod, a što nam ukazuje na veliku potrebu za unošenjem kalcija u tlo. Magnezij koji je veoma važan za ishranu biljaka fosforom u sastavu Holcim Agrocal (Ca+Mg) terra plus zauzima 46,02% te utječe na napredovanje rasta trsa vinove loze, povećanje prinosa, kvalitetu vina i smanjenje kloroze listova. Preporučamo primjenu Holcim Agrocal® (Ca+Mg) granula za jesensku kalcizaciju međurednim rasipanjem u voćnjaku.

Plod jabuke

Iskustvo korištenja Agrocal® proizvoda

2011. godine u jesensko zimskom dijelu provedena je kalcizacija u Zadru na nasadu višnje Maraske sa Holcim Agrocal granulama. Materijal je primijenjen rasipavanjem nakon čega je i zakultiviran. Sljedeće godine ponovno je obavljena analiza tla i dobiveni je pomak pH tla sa 4,14 na 4,66.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Lekenika kraj Petrinje koje se bavi uzgojem jabuka na 3,5 hektara. U svojem nasadu ima sorte: Idared, Jonagold, Zlatni delišes i Glostar. Izmjereni pH tla prema izvršenoj analizi iznosi 4,35 (0-30cm) i 5,98 (30-60cm). Prema preporuci apliciran je Holcim Agrocal® (Ca+Mg) granula, te se već na jesen očekuju prvi rezultati u poboljšanju kvalitete prinosa.

Ratarska proizvodnja

Svaka žetva usjeva odnosi velike količine magnezija, a ako ga ne vratimo natrag u tlo vidljive su kloroze i žuta pjegavost listova na kukuruzu.

Klip kukuruza

Prinosi pšenice, ječma, zobi i kukuruza postaju manji te lošije kvalitete zrna. Dolazi do pojave šturosti zrna žitarica, slabije oplodnje i gustoće sklopa. Preporuka je obaviti kalcizaciju upotrebom Agrocal® (Ca+Mg) prahom nakon žetve, uz obavezno zaoravanje nakon rasipanja.

Iskustvo korištenja Agrocal® proizvoda

Na temelju provedenog pokusa s kalcifikacijom u Lepoglavi u suradnji sa Agronomskim fakultetom dobiveni su rezultati u povećanju prinosa ozimog ječma sa primjenom Holcim Agrocal® (Ca+Mg) praha u kombinaciji sa jačom gnojidbom. Prinos je bio veći 163% u odnosu na kontrolnu površinu, odnosno uz kalcizaciju je ostvaren čak 92% veći prinos u odnosu na samu gnojidbu dušikom.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Kalcizacija tla Nedostatak kalcija Voćarska proizvodnja Nedostatak kalcija kod jabuke Šturost zrna žitarica Žuta pjegavost lista


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]