Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 08.11.2022. 13:30

Kako zaštititi višnju od bakterioznog izumiranja?

Simptomi ove bolesti su najkarakterističniji na kori grana i letorasta, koja se vremenom suši i puca, pri čemu nastaju rak-rane često praćene curenjem smole.

Foto: PIS Vojvodina
  • 468
  • 26
  • 0

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje vizuelnim pregledom zasada višanja uočeni su simptomi koji upućuju na bakteriozno izumiranje i rak-rane koje izaziva bakterija Pseudomonas syringe pv. syringae, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. Osim višnje, ovaj patogen napada šljivu, trešnju, kajsiju, breskvu i druge.

Simptomi se mogu javiti u vidu sušenja formiranih cvetnih i lisnih pupoljaka. Takvi pupoljci, bilo lisni ili cvetni, se ne otvaraju i dolazi do njihovog izumiranja. Na listu se javljaju vodenaste pege, koje kasnije potamne, nekrotiraju, tkivo unutar njih ispada i list ostaje šupljikast, dok na plodovima dolazi do pojave tamno-zelenih pega, koje kasnije dobijaju mrku boju, nekrotiraju i mogu zahvatiti veću površinu ploda.

Simptomi najprepoznatljiviji na kori

Simptomi ove bolesti su najkarakterističniji na kori grana i letorasta, koja se vremenom suši i puca, pri čemu nastaju rak-rane često praćene curenjem smole.

Podsetimo kako niske temperature tokom zime i veća vlažnost u proleće takođe pogoduju razvoju bolesti. U slučaju toplije zime, kratkotrajnih zahlađenja, dolazi do širenja, pucanja ili skupljanja kore, što dovodi do prodora patogena u epidermis i dalje u unutrašnjost, a što na kraju dovodi do stvaranja rak rana. 

Na kori nastaju rak-rane često praćene curenjem smole.

Jači napad ovog patogena može prouzrokovati značajne gubitke u zasadima voćnih vrsta u vidu sušenja i propadanja stabala, samim tim može dovesti i do značajnog smanjenja prinosa.

U cilju zaštite voća od bakterioza od izuzetnog značaja su preventivne mere kontrole, u koje spadaju:

  • korišćenje zdravog sadnog materijala prilikom podizanja zasada;
  • orezivanje, uklanjanje i spaljivanje zaraženih grana van zasada;
  • dezinfekcija alata za rezidbu;
  • pravilan izbor parcele, izbalansirano đubrenje, zaštita od mraza tokom jake zime.

U hemijske mere zaštite spada jesenji tretman bakarnim preparatima, kada opadne oko 70 odsto lisne mase u cilju sprečavanja zaraze kroz lisne ožiljke i smanjenja inokuluma u rak-ranama. Još bolji efekat, kako smo ranije preneli, postiže se dodavanjem kreča, a obavezno je i krečenje debla i jačih ramenih grana u ranu jesen, najbolje u novembru.


Tagovi

Bakteriozno izumiranje Rak-rane Curenje smole Zaštita višnje Bakarni preparati Pseudomonas syringe pv. syringae


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D