Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.06.2015. 13:00
  • Istarska

Kako zaštititi male plodove maslina?

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima maslina.

  • 63
  • 3
  • 0

Maslinarima s područja Istre preporučujemo da u slijedećih nekoliko dana izvrše zaštitu svojih maslinika, usmjerenu protiv druge generacije maslininog moljca (Prays oleae). Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza. Preparati koje preporučujemo u tu svrhu zaštite su na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrina (Decis 2,5 EC).

Maslinarima koji su uključeni u integrirani sustav proizvodnje, dopušteno je korištenje preparata na bazi Bacillus thurigiensis. Također upozoravamo na prisustvo maslininog svrdlaša (Caenorhinus/Rhynchites cribripennis), koji najveće štete čini na malim plodovima, uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje.

Napomena: Rogor 40 je registriran u RH i za suzbijanje maslininog svrdlaša.

Maslinare također upozoravamo da pri zaštiti masline, smiju koristiti samo sredstva koja su registrirana u RH, a podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Preparate koristite prema uputama proizvođača, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.

marina.kocijancic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinari Istra Maslinin moljac Plodovi Dimetoat Deltametrin Integrirani sustav Maslinin svdlaš Mali plodovi Crnjenje Opadanje Rogor 40 FIS Evidencija Marina Kocijančić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.