Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 29.07.2018. 07:30

Kako uspješno suzbiti crvenog voćnog pauka?

Vrlo opasan štetnik uglavnom napada nasade jabuke, breskve i nektarine. Brzo se razmnožava i može učiniti veliku štetu. Evo savjeta kako se boriti protiv njega.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.261
  • 47
  • 0

Crveni voćni pauk ili crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) je jedan od najopasnijih štetnika u nasadima jabuke, breskve i nektarine. Također napada i druge voćne vrste. Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Bojana Mijatovića, taj štetnik se ove sezone već pojavila u velikom broju, a razlog su prije svega povoljni vremenski uvjeti za njegov razvoj. S obzirom na to da razvoj jedne generacije grinja traje samo 7-10 dana, vrlo je važno da se tretiranjem suzbiju svi razvojni stadiji da ne bi došlo do njihovog ponovnog javljanja u još većem broju tijekom vegetacije. 

Koristiti preparate na bazi atoksazola i abamektina

Mijatović savjetuje upotrebu kombinacije specifičnih insekto-akaricida za suzbijanje crvene voćne grinje, a to se može činiti preparatima na bazi aktivne tvari etoksazol (Borneto, Uranus) u koncentraciji od 0,05% koja djeluje na sve nezrele stadije razvoja grinja (jaja, ličinke i nimfe) i a.m. abamektin (Abastate, Kraft), u koncentraciji od 0,1% koji suzbija imaga ove štetne vrste. Tretmane treba  obavljati na osnovi pregleda voćnjaka i dostizanja praga štetnosti, koji iznosi 2-5 imaga po listu. 

Voćke prskati predvečer ili noću

Pri suzbijanju grinja treba koristiti povećane količine vode, 1200-1500 l/ha (treba dobro okupati biljke) i obavezno dodati okvašivač NU Film 17 u koncentraciji 0,1% ili mineralno ulje Galmin u koncentraciji 0,3-0,5% zbog bolje pokrovnosti lista i perzistentnosti primijenjenih pesticida. Za efikasnost tretmana je izuzetno bitno da se on izvede predvečer ili noću.


Tagovi

Voćarstvo Crveni voćni pauk Crvena voćna grinja Štetnik


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)