Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje izdanaka
  • 27.01.2023. 13:00

Kako ukloniti izdanke na voćkama i tretirati rezove?

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snega.

Foto: Bojan Kecman
  • 449
  • 43
  • 0

Bilo da se rezidba obavlja ili ne krajnje je vreme da se kod jabuka, krušaka i šljiva uklone izdanci koji su tokom sezone izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korenu. Oni vuku snagu u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije, usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Povoljno je što je, u ovoj godini, došlo do neuobičajeno dugog perioda sa visokim temperaturama i bez padavina, zbog čega je ovaj period idealan za rezidbu izdanaka, pa i celih voćaka.

Šljive najviše sklone

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snega jer može da dođe do otpadanja cvetnih pupoljaka. Na pojedinim vrstama došlo je do pojave retrovegetacije, odnosno novog cvetanja i listanja u oktobru i novembru, usled visokih temperatura.

Izdanci treba da se seku do zemlje i iznesu iz voćnjaka

Retrovegetacija je naročito izražena na šljivama, pa bi voćari trebalo da izbegavaju rezidbu stabala, na kojima su se pojavili novi listovi i cvetovi. Šljive su najviše sklone pojavi rasta izdanaka i interesantno je da do retrovegetacije najviše dolazi na stablima na kojima nisu uklonjeni izdanci.

Paziti na trnove

Prilikom rezidbe izdanaka obavezna je upotreba rukavica jer oni, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posekotine na koži. To je zbog podloga divlje kruške i džanarike. Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako dođe do uboda, a trn se ne izvuče odmah, može doći do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi. Zato treba biti vrlo oprezan. Izdanci treba da se seku do zemlje i iznesu iz voćnjaka.

Do njihovog rasta najviše dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korenov vrat, odnosno spojno mesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno pojaviće se izdanci, doći će do slabijeg razvoja sadnice i lakše pojave bolesti.

Obavezna dezinfekcija rezova

Rezove treba poprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo. Ako se izdanci ne uklone, a mogu da budu prilično debeli, može da dođe i do lakše zaraze stabala i pojave recimo Pseudomonasa, bakterijskog raka šljiva i krušaka, zbog preteranog rasta izdanaka i neadekvatne nege stabla.

Početak bubrenja kod ranih sorti breskve: Kako suzbiti kovrdžavost lista?

Najlakše je rezove poprskati leđnom prskalicom da se ne gubi vreme na premazivanje četkicom. Izdanci bi trebalo prvo da se režu i tokom leta. Međutim, ni to nije dovoljno ukoliko u ranu jesen bude dosta padavina. Tada može doći do novog talasa i ubrzanog rasta izdanaka zbog čega je izdanke potrebno ukloniti i tokom zimske rezidbe.


Tagovi

Izdanci Uklanjanje izdanaka na voćkama Retrovegetacija Trn na voćkama Pseudomonas


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić