Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 21.05.2022. 17:00

Kako transportovati i čuvati plodove jagode?

Za voće kao što su jagode, koje imaju nežne i osetljive plodove, potrebno je obratiti pažnju na pravovremenu berbu, ali i na transport i druge mere prilikom prerade tog voća.

Foto: Depostiphotos/vverve
  • 174
  • 29
  • 1

Jagoda donosi rod prve godine posle sadnje i na rezultate njenog gajenja veliki uticaj ima i pravilno obavljena berba, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić.

Toj meri treba posvetiti veliku pažnju, jer od njene organizacije zavisi odgovarajući kvalitet ploda i uopšte ušteda. To je veoma osetljiva faza, zato što ovo voće ima nežne plodove. Zbog izražene respiracije, nemogućnosti dozrevanja posle berbe i neravnomernog sazrevanja, plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost. Brati ih u više navrata, po potrebi od pet do deset puta.

Ne brati plodove kada su temperature visoke

U odnosu na osobine gajene sorte, upotrebu ubranih plodova ili namenu, kao i transport odrediti momenat berbe. Na određivanje tog perioda ima udela i čuvanje ubranih plodova. Neželjene posledice se dobijaju ako se bere u toku dana kada su temperature visoke, kada se beru vlažni plodovi ili kada se obrani plodovi duže vreme drže u zasadu na otvorenom prostoru, direktno izloženi suncu, ističe Gvozdićeva.

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

Prilikom berbe treba voditi računa da to bude uz primenu mera dobre higijenske prakse, odnosno da se vodi računa o higijeni ambalaže i higijeni berača. Obrane plodove odmah sklanjati u privremeni hlad, odakle ih ubrzo treba transportovati u hladnjaču, preradu ili prodajne centre. Prilikom berbe željenih plodova istovremeno treba odvojeno brati i  one koji ne odgovaraju po izgledu i kvalitetu, čime se postiže u preventivnim merama, odnosno smanjuje se potencijal zaraze za naredne berbe.

Različit izgled lodova za različite namene

Rod jagode je lep, prelepe crvene boje, privlačnog izgleda, slatko nakiselog ukusa i izražene arome. Zahvaljujući bogatom hemijskom sastavu pogodan je za različite namene (kao stono voće, za zamrzavanje i preradu). Ukoliko se plodovi koriste u svežem stanju onda treba dobro da podnose transport, da su ukusni, slatko nakiseli i upadljive boje. Plodovi koji se koriste za preradu najbolje je da budu nakiselog ukusa i da se lako odvajaju od čašičnih listića i peteljke.

Ukoliko se plodovi koriste za preradu u sokove i džemove mogu biti mekaniji, nepravilnog izgleda i boje. Za slatko, kompot, sušenje i zamrzavanje jagode plodovi bi trebali da budu srednje krupni, karakterističnog ukusa i mirisa, bez velike unutrašnje šupljine.

Hlađena skladišta

Obrani plodovi su male mogućnosti trajanja, zato što imaju veliki respiracioni koeficijent, koji se od početka sazrevanja do potpunog zrenja mnogo povećava. Da bi se kvalitetno čuvali obavezna su hlađena skladišta, sa mogućnošću regulisanja uslova čuvanja, naročito optimalne temperature. Plodovi se mnogo bolje čuvaju ukoliko se posle berbe odmah brzo duboko zamrznu, na temperaturi od -25 do -20°C. Oni tako zadržavaju svoju prirodnu strukturu, boju, aromu i drugo. Tako brzo zamrznuti plodovi u hladnjači se do upotrebe čuvaju na temperaturi od 18°C . U ovakvim kontrolisanim uslovima plodovi jagode se čuvaju više od godinu dana, naglašava ovaj stručnjak.

Duboko zamrzavanje od -25 do -20°C (foto: Depositphotos/sokolova.april.yandex.ru)

Sorte jagode čvrstog mesa mogu se čuvati do 20 dana pri temparaturi od -0,5 do 0°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 85-90 odsto. Sorte mekanijeg mesa pri istim ovim uslovima čuvaju se samo do 10 dana.

Gvozdićeva navodi da plodove koji se koriste u svežem stanju ne treba čuvati duže od tri do četiri dana, a ukoliko se koriste za preradu, šest do osam dana. Pre iznošenja plodova iz hladnjače treba ih oko 15 sati držati na temperaturi od šest do osam stepeni, kako bi se bolje i duže čuvali.

Pravilan transport i čuvanje jagoda za dobar kvalitet ploda

Kamioni hladnjače, vagoni sa ugrađenim rashladnim sistemima i avionski kargo letovi koriste se za duže transporte - uglavnom izvoz. Tada se plodovi prethodno rashlađuju na 3°C, a zatim se unose u transportna vozila, gde je temperatura oko 0°C.  Nije preporučljivo da se jagoda transportuje duže od tri dana na temperaturi -1°C do 2°C. Smrznuti plodovi transportuju se na -18°C do -20°C.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jagode Berba Transport Plod Prerada


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u