Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grinje na malini
  • 25.05.2019. 09:00

Kako suzbiti grinje na malini

Vrlo je važno istaći da mnoge viroze (Raspberry leaf blotch virus-RLBV) na malini imaju simptome kao i prisustvo grinja, tako da treba obaviti identifikaciju problema, pa tek onda poduzimati odgovarajuće mjere.

Foto: Pixabay/livianovakova10
  • 1.004
  • 46
  • 0

Ekonomski veliki i značajan problem u uzgoju maline su štete koje nanose grinje svojim ishranom. Intenziviranjem uzgoja maline i umnažanjem sadnog materijala iz proizvodnih nasada čije zdravstveno stanje nije kontrolirano, predstavlja bitan izvor širenja ovog štetnika. Grinje nisu insekti, pripadaju redu Acarina i sličnije su paucima. Imaju četiri para nogu i uglavnom nisu vidljive golim okom.

Više vrsta grinja na malinama 

Na malini se javlja više vrsta i to:

Eriofidna grinja lista maline

Eriofidna grinja lista maline (Eriophyes gracilis) kreće s razvojem već na 10°C rano u proljeće. Hrani se pojavom prvih listića, a kasnije se primjećuje simptomi - pojava zelenih mrlja po listu. Stapaju se u velika rasuta svijetla mjesta i mogu se proširiti na cijelu površinu lista.

Crveni pauk

Crveni pauk (Panonicus ulmi) je polifagni štetnik, javlja se u velikom broju u uvjetima suše. Za razliku od ostalih grinja polaže dvije vrste jaja: zimska jaja, iz kojih se pile ličinke rano u proljeće i ljetna jaja. Pri jačem napadu crvene grinje, list maline dobiva mramorno-bjeličastu boju koja kasnije prelazi u bakrenu. Zbog nemogućnosti dovođenja hranjivih tvari u plodove oni se suše i opadaju.

Običan paučinar

Običan paučinar (Tetranychus urticae) parazitira veliki broj biljnih vrsta, posebno u sušnim uvjetima čini velike štete. Hranjenjem na listu maline, boja se mijenja u sivkasto-olovnu. U slučaju jačeg napada dolazi do sušenja lista. Ako je veća brojnost stvori se paučina između živaca. 

Eriofidna grinja ploda maline

Eriofidna grinja ploda maline (Eriophyes essygi) može biti uzrok "zrnatosti" ploda maline. Napadnuti plodovi ostaju djelomično bijeli, ne sazrijevaju i deformiraju se i zaustavljaju razvoj vršnih dijelova.

Suzbijanje grinja 

Suzbijanje grinja se mora obaviti u više tretmana zbog preklapanja generacija i razvojnih stadija. Većinom akaricidi djeluju samo na pojedine razvojne faze grinja, tako da uvijek imamo razvojnu fazu koja nastavlja umnožavanje.

Prvo tretiranje obaviti nakon vezivanja malina do faze porasta grančice 10 cm i za suzbijanje eriofidnih grinja primijeniti mineralno ulje u 2% (Galmin, Nitropol S) uz dodatak abamektina 0,15% (Abastate, Verimec). Ovo je idealna prilika da se suzbije grinja na početku vegetacije jer izlazi jednako iz perioda mirovanja i nema preklapanja generacija. Ako se propusti ovaj period suzbijanje se obavlja do faze pred cvjetanje ili nakon berbe maline.

Prije tretiranja treba identificirati problem 

Akaricidi kao što su abamektin (Abastate, Armada, Vertimec), spirodiklofen (Envidor-0,06%), fenpiroksimat (Ortus 5-SC-0,1%), piridaben (Sanmite 20WP-0,06%), fenazakvin (Demitan 200SC-0,06%)… djeluju kontaktno tako da je vrlo bitno osigurati dobru pokrovnost. Preporučena količina tekućine je 1000-1300 l/ha. Budući da samo neki preparati imaju translaminarno djelovanje (kreću s lica na naličje lista), agregati za tretiranje koji zračnom strujom okreću list (atomizeri) najkvalitetnije pokrivaju i lice i naličje lista.

Vrlo je važno istaći da mnoge viroze (Raspberry leaf blotch virus-RLBV) na malini imaju simptome kao i prisustvo grinja, tako da treba obaviti identifikaciju problema, pa tek onda poduzimati odgovarajuće mjere.

Zbog velike populacije i raširenosti grinja u malinjacima preporučujemo proizvođačima da ne čekaju pojavu simptoma, već da prema programima zaštite preventivno tretiraju malinjake, u fazama razvoja maline, kada je povećana opasnost od pojave grinja.

Autor: Dragan Bejatović, Savjetodavna RS


Tagovi

Grinje na malini Štetnik Uzgoj malina Suzbijanje Simptomi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]