Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lunjske masline
  • 14.10.2021. 14:00
  • Ličko-senjska, Lun, Pag

Kako su svrdlaš, muha i patula zaustavili slanje maslinovog ulja iz Luna u New York?

Nema ploda da je školski zdrav da može napraviti jednu jaku partiju i vrhunsko ulje, kaže Želimir Badurina upozoravajući da mogućnost zaštite samoniklih tisućljetnih maslina postoji, ali trebaju pomoć.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.562
  • 299
  • 0

Ulje od ovogodišnje berbe divljih lunjskih maslina vjerojatno neće biti senzacija. “Možda berbe neće ni biti, a ako i bude, plodovi su takvi da nisu za vrhunske rezultate”, kaže s primjetnom tugom u glasu Želimir Badurina, uspješni maslinar i vlasnik uljare u Lunu na otoku Pagu.

Podsjetimo, on je proljetos s oduševljenjem prihvatio inicijativu predsjednika Udruge maslinara Zadarske županije dr. Ivice Vlatkovića da se od samoniklih lunjskih maslina proizvede ulje i, zajedno s uljima iz Dalmacije pošalje na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja na NYIOOC 2022 u New Yorku.

Dogovor o valorizaciji lunjskog fenomena

Vlatković, naime, smatra da uz Istarsku i četiri dalmatinske županije u hrvatsku maslinarsku reprezentaciju treba uključiti i Primorsko-goransku te Ličko senjsku županiju kojoj pripada i kultno maslinarsko mjesto Lun na otoku Pagu. To mjesto kao i njegove samonikle više od tisuću godina stare masline još nisu valorizirani koliko bi svojim fenomenom trebali biti i izvan Hrvatske.

S tim se odmah suglasio i Badurina. On je i jedan od osnivača Maslinarske zadruge Lun koja, uz podršku Grada Novalje i tamošnje turističke zajednice upravlja "Vrtovima lunjskih maslina” kao turističkom destinacijom.

Lunjski maslinici protežu se na oko 400 ha i broje više od 80.000 stabala autohtone sorte Oblica nacijepljene na divlju podlogu Olea oleaster linea. Badurina tvrdi da najstarija maslina na Lunu broji 2.000 godina, a Vlatković domeće da je ovaj maslinik raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske  – na cijelom Mediteranu više nema ovoliko divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju. To, na žalost, nije dovoljno poznato čak ni u europskim, a kamoli svjetskim stručnim krugovima. Zato i predlaže da se u sustavniju valorizaciju lunjskog fenomena krene korak po korak.

Plan za smotru u New Yorku

Za početak, predložio je, od ovogodišnje berbe proizvesti kvalitetno ulje da bi ga 2022. godine uputili na najveću svjetsku pozornicu maslinovih ulja - u New York. Neka se svijet uvjeri u njihovu kvalitetu i otkrije još jednu maslinarsku zanimljivost iz Hrvatske. Ulje proizvedeno i predstavljeno od tisućljetnih maslina pobudilo bi samo po sebi interes svijeta.

"Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline i sačuva kvaliteta to ulje bi moglo postati senzacija NYIOOC-a, a time i puna valorizacija Luna kao maslinarskog kulturnog dobra", govorio je Vlatković.

Lunjski maslinici protežu se na oko 400 ha i broje više od 80.000 stabala autohtone sorte Oblica

On u svakoj prigodi ističe kako tisućljetne lunjske masline, zbog svoje kompleksne genetske determinacije i raznolikosti kao i svog porijekla, po istraživanju dr.sc. Tatjane Klepo sadrže jedan od dva hrvatska divlja genoma i on se zove Lunsko-lastovski. Plodovi su sitni pa za kilogram ulja treba 15-20 kg maslina.

No, ta ulja nose svoju jedinstvenost u senzorici koju nigdje nitko ne može proizvesti zbog jedinstvenog teroara. Imaju i dodatna ljekovita svojstva, tvrdi dr. Vlatković. O tome kako ih proizvesti da i na najvećoj svjetskoj pozornici, u konkurenciji više od tisuću uzoraka iz svih maslinarskih zemalja svijeta pokažu svoju osobitost i kvalitetu, dogovor je “pao” proljetos potkraj mjeseca svibnja.

"Lipo smo razmijenili mišljenja i dogovorili plan postupanja s konačnim ciljem odlaska na smotru u New York”, rekao mi je tada Badurina.

S dr. Vlatkovićem dogovoreno je da će se proizvesti tri ulja. Jedno od plodova samonikle masline, drugo od sorte Korzikane nacijepljene na divlju podlogu i treće od autohtone Oblice također na divljoj podlozi.

Problemi u fazi cvatnje i oplodnje

Sezona se do tada dobro odvijala, masline su dobro resale, ali je u fazi cvatnje i oplodnje došlo do problema.

Jaka žega praktički je spržila cvat, oplodnja je pošla po zlu pa je i dio plodića koji su preživjeli toplinski udar s vremenom počeo poboljevati. Radilo se o “kilavim” plodovima koji su s vremenom pocrnili i otpadali. Kako jedna nevolja ne dolazi sama stare lunjske maslinike su pohodili i štetnici - muha  i svrdlaš.

“Nema ploda da je školski zdrav da može napraviti jednu jaku partiju i vrhunsko ulje”, kaže Badurina.  

Problemi sa svrdlašem i muhom počeli su još neposredno nakon oplodnje. Kad su plodovi bili veličine zrna pšenice. One koje je ubo svrdlaš, koji se inače hrani sjemenkom ploda, većinom su pocrnili i s vremenom otpali, a ubodeni plodovi koji su opstali vidno su deformirani.

Na jednoj lovki 100 komada muha

Osim svrdlaša uslijedio je strahovit napad muhe. Na jednoj lovki u kolovozu dnevni ulov bio je 100 komada muha, dodaje Badurina, uz konstataciju da je stari maslinik u Lunu kontaminiran štetnicima. Kod nas, dodaje, konvencionalne metoda suzbijanja ne uspijevaju. Problema nema jedino ako se poklope prirodni uvjeti - visoke temperature i niska vlažnost zraka, a to se nije dogodilo, evo, već treću godinu.

Problemi sa svrdlašem i muhom počeli su još neposredno nakon oplodnje

Sa svrdlašem i muhom povezana je i patula, trulež ploda masline koju uzrokuje vektor spora, a prenositelji su svrdlaši i pogotovo muhe. Dok plodovi u kojima je ličinka muhe brzo trule i opadaju, kod patule, koja nastaje odlaganjem jajašca sterilnih ženki, taj je proces sporiji.

Vrzino kolo svrdlaša, muhe i patule

Trulež ploda (Camarosporium dalmaticum), pojašnjava nam, kao posljedicu nosi manju tržnu vrijednost maslina, jer daju slabiju kvalitetu ulja. Simptomi ove bolesti javljaju se u vidu prepoznatljivih udubljenih pjega na zelenim plodovima, koje razvojem bolesti nekrotiziraju i poprimaju smeđu do tamnosmeđu boju i počinju truliti. Zaraženi plodovi otpadaju krajem kolovoza. Otpadanje se nastavlja sve do berbe, a na stablu ipak ostaje jedan dio plodova, od kojih se ne može dobiti visoka kvaliteta ulja.

Desetkovan urod u maslinicima od Savudrije do Prevlake

Svrdlaš, maslinina muha i patula su povezani”. Radi se, dodaje, o vrzinom kolu i u borbi protiv toga konvencionalne metode ne pomažu.

Kako proizvesti sterilne mužjake i nabaviti dronove?

Trebalo bi u odgovarajućim laboratorijima proizvesti sterilizirane mužjake muhe i ispustiti ih po cijelom području maslinika. Iz jaja koje bi odlagale ženke ne bi se razvijale ličinke koje uništavaju plodove. Inače, jedna muha snese 50 jaja u svaki plod po jedno. Osim steriliziranih mužjaka zaštita od patule ili truleži ploda masline kod nas je moguća samo dronovima zbog nepristupačnosti terena. Tako bi se moglo učinkovito tretirati čitav kopleks lunskih maslinika, kaže on.

"Ali, jedan dron stoji 30-ak tisuća eura, a mi nemamo mogućnosti za takve investicije. Volje imamo, znanje imamo, ali mogućnosti materijalnih nemamo", poručuje Badurina.

Lunjski maslinici nisu samo lokalna nego i nacionalna znamenitost

Valjda će ovo pročitati netko iz nadležnih državnih institucija i pomoći da se problem štetnika rješi. Jer, lunjski maslinici nisu samo lokalna nego i nacionalna znamenitost. “Dok struka sustavno ne  počne rješavati područja kao što je Lun, gdje je učestala pojava štetnika poput maslinine muhe i svrdlaša visoku cijenu bavljenja maslinarstvom plaćat ćemo svi skupa", kaže dr. Vlatković. 

Plan se prolongira za dogodine

Uglavnom plan o preradi ulja od ovogodišnjih plodova lunjskih maslinika za natjecanje u New Yorku, po svemu sudeći otpada.

Šteta, jer sve je bilo dogovoreno, čak i s kojih stabala brati plodove i u koje vrijeme.

Za kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje bitno je da plodovi budu zdravi, ubrani u trenu optimalne zrelosti i prerađeni isti dan”, ponavlja Badurina. Planirano je bilo da se odabrani za ocjenjivanje na NYIOOC-u New Yorku prerade u njegovoj Uljari Lun linije Toscana enologica Mori - Oliomio, kapaciteta 850 kg na sat. 

“Nažalost, ove godine iz već spomenutih razloga, ništa od toga. Ali, ne odustaje se od 'akcije New York'. Sve se samo prolongira za iduću godinu”, kaže.

Nositelj samog posla i organizator s lunjske strane ostaje Maslinarska zadruga Lun, kao organizacija koja okuplja respektabilan broj maslinara.

"Nastavljamo s konzultacijama kako bi dogodine sačuvali plodove divljih maslina. Zaštitili ih od štetnika, iako to nije lako jer se radi o velikoj povšini i nepristupačnom terenu. Rješenje je, kao što rekoh, prskanje iz zraka pomoću dronova i ispuštanje većeg broja steriliziranih mužjaka masline muhe", smatra.

Nekada se proizvodilo i po 20.000 litara traženog ulja

Podsjetimo, nekada se od ploda lunjskih maslina proizvodilo i po 20.000 litara vrlo traženog ulja.

Ulje od divljih maslina, pod uvjetom da su plodovi zdravi izrazito je pikantno, a i voćnost je posebna, drugačija od ulja kultiviranih maslina. “Sadrže milijun fenola, a fenoli su zdravlje", ističe  Badurina.

Plan da se svijetu predstavi i ovo ulje s Paga, prolongirano je za nagodinu 

Na kraju je još dodao misao prof. dr. sc. Đanija Benčića, inače velikog prijatelja Luna i lunjskih maslina: “Hrvatska u valorizaciji svog maslinarstva i maslinovog ulja u svijetu treba ići naprijed sa lunjskim maslinama i lunjskim maslinikom, kako bi svijetu pokazala kako mi nismo nikakva mlada maslinarska zemlja, već spadamo u kulturu koja maslinarstvo baštini tisućama godina, a čemu su lunjske milenijske masline živi dokaz.”

Ovome se više nema što dodati. Osim ponoviti da lunjske masline treba zaštiti od štetnika, kako bi ulje od njihovih plodova bilo prezentirano na svjetskim pozornicama I, kako reče dr. Vlatković, postalo svjetska senzacija. Naravno, u najpozitivnijem smislu.


Fotoprilog


Tagovi

Lunjski maslinici Plan za New York Želimir Badurina Dr. Ivica Vlatković Svrdlaš Muha i patula Sterilizirani mužjaci Dronovi


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]