Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španjolska gripa
  • 17.05.2020. 16:30

Kako su se maslinari nosili sa španjolskom gripom?

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević otišao je u ne tako davnu povijest, u vrijeme strašne španjolske gripe i zabilježio kako su se maslinari u to vrijeme snalazili.

Foto: Jumpstory
  • 278
  • 33
  • 0

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević otišao je u ne tako davnu povijest, u vrijeme strašne španjolske gripe i zabilježio kako su se maslinari u to vrijeme snalazili.

Poštovani čitatelji, moram ovaj članak početi malo drugačije. Iskorištavajući razumijevanje drage urednice i redovito kašnjenje predaje teksta, igrajući se s njenim živcima, ali uvijek nekako opravdano, i ovaj put se dogodilo isto. Ovaj put, nažalost s najgorim razlogom dosad – strašnim virusom koji nas je sve pogodio, piše Maslinar.

Povratak Zemlji

A upravo su razne nepogode, peronospore, bolesti, neimaština i siromaštvo, ratovi, glad… dovodile i do promjena stanovništva, izmijenjenih odnosa selo – grad, smanjenja ruralnog i povećanja urbanog stanovništva. Spomenimo ovdje i svima nam poznatu španjolsku gripu, zvanu španjolica, koja je svijetom harala pred evo punih 100 godina.

Eto nam sad i korone koja će nadajmo se, moramo tako reći, ipak promijeniti dio naših navada i razmišljanja. Posebice u odnosu prema Zemlji koju smo svi skupa doveli do kolabirajućeg stanja.

Nadajmo se da ćemo se ipak više okrenuti polju, zemlji, uživajući u onom što sami proizvedemo, a ne u onom što nam na stolove šalju globalni trovači u borbi za „lovom“. Vratili smo se tako Maslini, vratimo se i Zemlji.

Recimo još i o španjolici. Bila je to isto pandemija, koja se po smrtnosti stavlja uz bok milenijskoj pošasti kugi. Ne ulazeći ovdje u njezine svjetske razmjere, recimo da se pojavila u vrijeme kada je svijet bio itekako iscrpljen posljedicama užasnog Prvog svjetskog rata, naravno, njegovim materijalnim i ljudskim gubicima. U svakom slučaju, trajala je u četiri naleta u vremenu od 1918. do 1920. godine.

Kod nas je najgori bio onaj drugi, u jesen 1918. godine. Postoje i procjene da je španjolica u Hrvatskoj odnijela oko 109.000 života. Između ostalog i dosta mlađe populacije, tako da je to imalo utjecaja kako na demografski, tako i na ekonomski oporavak koji je slijedio poslijeratnim godinama. Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.


Tagovi

Maslinar Maslinari Španjolska gripa Željko Krnčević


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije