Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alat za rezidbu
  • 04.02.2022. 07:30

Kako sprečiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Koliko je važna dezinfekcija govori podatak da makaze posle rezidbe jednog obolelog drveta mogu uzrokovati zarazu u celom voćnjaku.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.155
  • 32
  • 0

Dezinfekcija alata za rezidbu voća je obavezna ako želimo da sprečimo širenje raznih oboljenja u voćnjaku jer se tom prilikom mogu preneti brojni prouzrokovači biljnih bolesti, kao što su virusi, bakterije i gljivice. Makaze i testere stvaraju rane i dolazi do curenja biljnog soka koji se lepi na površini alata, a zajedno s njim se lepe i uzročnici bolesti.

Veoma čest slučaj je da stabla imaju latentna oboljenja, prikrivena, i tako postaju izvor zaraze za ostala. 

Širenje patogena

Bolesti voćaka su brojne, a mnogi patogeni se mogu preneti upravo na ovaj način. Prevencija igra veoma važnu ulogu u sprečavanju pojave i širenja, jer mogu dovesti do propadanja stabala.

Za rezidbu je potrebno koristiti čist i naoštren alat. Kada je oštrica tupa drvo se kida, rez nije ravan, radnik se više i brže umara. Kako bi rane od reza brzo zarasle neophodno je da su makaze ili testera oštre.

Rezna površina treba da je ravna. Posle rezidbe svakog pojedinačnog stabla potrebno je dezinfikovati korišćen alat. Nije dovoljno da se makaze i testere obrišu krpom ili operu u vodi. Neophodno je da se sterilišu dezinfekcionim sredstvima koja uništavaju biljne patogene.

Ovoga meseca rezidba je jedan od najčešćih poslova (Foto: V.Stapić)

To je izuzetno važno kada su u pitanju maline i ribizle zbog velike osetljivosti na virusne infekcije. Koliko je važna dezinfekcija govori podatak da makaze posle rezidbe jednog obolelog drveta mogu uzrokovati zarazu u celom voćnjaku.

Sredstva za dezinfekciju

Za dezinfekciju se mogu koristiti različita sredstva. Neka od njih su delotvornija, neka deluju na spore gljivica ili viruse, bakterije, odnosno pojedinačne prouzrokovače oboljenja. Treba paziti kod izbora, jer primenjena sredstva mogu izazvati nagrizanje metala ili dovesti do pojave rđe.

Ako je obavljate bakarnim sulfatom, posle tretmana je neophodno čistom krpom obrisati alat kako bi izbegli oksidaciju metala. Bakarni sulfat se koristi tako što se tri do pet grama rastvori u 100 ml vode.

Kako naoštriti baštenski i voćarski alat?

U ove svrhe možemo koristiti i materije iz domaćinstva: sirće, alkohol, sredstvo za dezinfekciju, kalijum permanganat, sredstva na bazi hlora.

Pripazite, sirće nagriza metalne delove, a ima selektivno delovanje na fitopatogene. Koristi se 20 odsto rastvor.

Alat je dezinfikovan kada se potopi u 70 odsto alkohol. Ovo je dovoljno da se unište bakterije. Kalijum permanganat uništava gljivične prouzrokovače oboljenja. Koristi se jedan mililitar kalijum permanganata u 100 ml vode.


Tagovi

Zaštita bilja Dezinfekcija alata Dezinfekcija voćarskih makaza Rezidba Dezinfekcija Voćarske makaze Voćarska testera


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta