Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šišanje jagoda
  • 04.03.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Veliki Banovac, Pakrac

Kako se šišaju jagode?

Matija Brinjak s ovom radnjom kod plasteničke proizvodnje kreće krajem veljače, dok vanjske nasade reže početkom ožujka. 

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 3.421
  • 135
  • 0

Kako bi se postigli redoviti i stabilni prinosi jagode, neophodno je redovito obaviti rezidbu odnosno šišanje. Uklanjanje starog lišća u proljeće izvodi se neposredno pred kretanje vegetacije, a Matija Brinjak iz Velikog Banovca s ovom radnjom kod plasteničke proizvodnje kreće krajem veljače, dok vanjske nasade reže početkom ožujka. 

"Moramo sav stari list očistiti i "razbokoriti" ju tako da ostane tri korjenova vrata zbog krupnoće ploda“, pojašnjava Brinjak za Poljoprivrednu televiziju.

Na ovom OPG-u režu sve ručno, škarama, a za 700 sadnica u plasteniku i 3.800 na vanjskim nasadima treba im nekih 10-tak dana. Na kraju, dodaje, treba ostati samo onaj najmanji list u sredini koji kasnije kreće u vegetaciju. 

Nakon šišanja potrebno je obaviti prihranu, ali i zaštitu zbog gljivičnih oboljenja. "Radimo ju jednom, čim je podšišamo. Koristimo preparat na bazi bakra, a odmah nakon toga ide i pokrivanje vanjskih nasada“, objašnjava. 

Uklanjanje vriježa odnosno izdanaka, kasnije nakon sadnje novih sadnica također je važno kako bi se dobila čvrsta, jaka i zdrava biljka dobrog korijena. 

Inače, Matija je poznat po svom visećem horizontalnom uzgoju ove kulture, a godišnje na svom nasadu ima oko 2,5 tone. Na ideju je, kaže, došao tako što je pretraživao načine uzgoja tog voća te je pronašao hidroponski uzgoj, ali i zaključio da bi trošak bio prevelik. Zato se odlučio supstrat stavljati u kanale, što je, pojašnjava, isto kao i za proizvodnju na zemlji, samo što je u kanalima i na visini.

Na koji način pravilno ošišati jagodu možete pogledati i u videu:


Tagovi

Šišanje jagoda Stari listovi Vegetacija Zaštita bakrom Viseći uzgoj Matija Brinjak


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić