Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deblje grane
  • 18.02.2023. 18:00

Kako se režu deblje grane na deblu?

Veće greške se prave upravo pri rezidbi debljih grana. Postoji nekoliko pravila kako to najbolje napraviti da bi rana što prije zacijelila

Foto: Depositphotos/Amaviael
  • 10.782
  • 627
  • 1

Krajnje je vrijeme za rezidbu, a kod debljih grana potreban je poseban oprez jer se propusti teško mogu popraviti ako se u krošnji naprave velike rane, upozorava prof.dr.sc. Ivo Miljković, naš poznati agronom i veliki stručnjak u svojoj knjizi Opće voćarstvo. 

Veće greške se prave upravo pri rezidbi debljih grana pa taj problem treba bolje upoznati. 

Prvo zarezati s donje strane

"Najbolje je da se najprije zareže s donje strane grane na većoj udaljenosti, 10 do 15 centimetara od mjesta njenog izbijanja, a zatim se grana pili s gornje strane na mjestu koje je za to određeno", pojašnjava uz zoran prikaz u crtežu pri čemu je gornji, "a" crtež pravilan, a donji "b" i "c" nepravilan rez. 

(Izvor: Opće voćarstvo, Ivo Miljković)

Pritom valja paziti da rana bude što manja da bi brže i bolje zarasla. Miljković ističe da je posebno važno da se grana odstrani tako da s donje strane ostane lagano ispupčenje, koje osigurava zacjeljivanje rane. Naime, kada na proljeće počne vegetacija, tj. kolanje sokova, tada se rezervna hraniva, koja su bila pohranjena u debljem korijenju, korijenovu vratu i deblu, kreću uzlaznim tokom prema vrhovima. Idući prema njima, skreću prema granama s donje strane, pa tako i na mjesto odstranjivanja deblje grane, gdje je ostalo malo ispupčenje (3-4 cm). 

Dakle, hrana skreće i u taj zaostali dio i potpomaže tvorbu kalusa (zaštitnog sloja), pa rana brže i bolje zacijeli. 

Dvije greške

Ovaj stručnjak upozorava da ne valja prikraćivati, odnosno rezati deblje grane na štrljak ili tzv. tkrlju jer tada rana ne zacijeli dobro, pa na mjestu presjeka počinje truljenje. Kada je ostavljen dio deblje grane u obliku štrklja (crtež 78 c), hrana uzlaznim tokom ne skreće tako daleko, odnosno do udaljene rane. 

"No nije pravilno odrezati ju ni posve ravno, na mjestu njihova izbijanja, odvajanja iz još debljih skeletnih grana jer i u tom slučaju rane teže zacijele", piše on, a što je prikazano u crtežu 78 c. 

Oštar alat i vosak

Nakon piljenja debljih grana, staničje je zupcima pile na presjecima jako nagnječeno pa je otežana regeneracija stanica i razvitak kalusa. Zbog toga treba ranu zagladiti oštrim voćarskim nožem (hipom), koji radi na potez, a zatim premazati voćarskim voskom ili kambisanom, santarom itd., kako je prikazano na donjem crtežu. 

Premazivanje voskom

"Glatki presjeci izvedeni oštrim alatom brže i bolje zacijele. Stanice se brže obnove jer nisu jače nagnječene", naglašava profesor uz zaključak da vosak služi da zaštiti voćku od suvišne vlage i napada gljiva truležnica, dok se ne oblikuje zaštitni pokrov (kalus). 


Tagovi

Rezidba Deblje grane Ivo Miljković Ostaviti ispupčenje Kako rezati Voćarski nož Vosak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić