Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 26.03.2018. 07:30

Kako sanirati oštećena stabla maslina?

Štete zbog niskih temperatura vidljive su kao prekomjerno otpadanje listova (defolijacija), uzdužno pucanje kore tanjih i skeletnih grana te ljuštenje kore po opsegu grana.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.411
  • 63
  • 0

Nakon hladne fronte krajem veljače na nekoliko lokaliteta u Splitsko- dalmatinskoj županiji došlo je do značajnijih oštećenja maslina. Štete zbog niskih temperatura vidljive su kao prekomjerno otpadanje listova (defolijacija), uzdužno pucanje kore tanjih i skeletnih grana te ljuštenje kore po opsegu grana.

Klimatski uvjeti koji su prethodili hladnoj fronti dodatno su utjecali na ovakva oštećenja. Vrijeme tijekom ljeta 2017. je zabilježeno kao ekstremno sušno i ekstremno toplo. Tijekom jeseni klimatska situacija se normalizirala, pale su potrebne količine oborina te su  se aktivirala gnojiva primijenjena tijekom proljeća 2017, koje maslina nije mogla iskoristiti zbog nedostatka vlage. U siječnju 2018. zabilježeno je vrlo toplo vrijeme te je maslina krenula sa vegetacijom i kolanjem sokova.

Uz klimatske uvjete koji su ključni za nastale štete, može se dodati da su štete uočljivije u maslinicima, koji su ranije orezani, koji su imali izdašniju gnojidbu prošle godine te u maslinicima na toplijim položajima.

Mjere sanacije oštećenih stabala:

  • Sanaciju oštećenih stabala vršiti za suhog vremena.
  • U maslinicima u kojima je došlo do značajnije defolijacije provesti oštriju rezidbu.
  • Odstraniti ispucale grane do zdravog drva (smanjiti potencijal zaraze raka masline)

Ako je došlo do pucanja i ljuštenja kore po dužini debla obaviti rez u razini zemlje. Više o potpunoj obnovi masline kojoj pristupamo u slučaju velikih oštećenja debla možete pročitati: 

Kako sanirati štete od požara na višegodišnjim nasadima?

Nakon obavljene rezidbe obavezno obaviti zaštitu maslina protiv uzročnika paunovog oka i raka masline.  Protiv obje bolesti registriran je pripravak Neoram WG, a registraciju protiv paunovog oka imaju i sljedeći pripravci Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Nativo  i Stroby WG. Pripravke koristiti prema uputama proizvođača.

Autori: Žarko Kovačić dipl.ing.agr., Silvija Marušić dipl.ing.agr.


Tagovi

Masline Zaštita Paunovo oko Rak masline


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?