Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi voća
  • 26.01.2016. 15:00

Kako produžiti fazu mirovanja kod voća?

Voće je u fazi mirovanja, a ukoliko pet dana temperatura zemljišta bude oko 5 stepeni moguće je kretanje vegetacije, kažu stručnjaci.

  • 1.348
  • 169
  • 0

Voćari u Sremu, barem oni koju su uradili sve pomotehničke mere na vreme, ne treba da brinu zbog trenutnih vremenskih uslova. Ako je voćnjak nađubren u skladu sa agohemijskom analizom zemljišta, primenjena puna agrotehnika i zasad pripremljen ušao u fazu mirovanja, može da podnese i temperaturu do - 20 stepeni, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Sremski voćari ništa ne prepuštaju slučaju

Dugogodišnji voćari dobro znaju kako se zasadi pripremaju za zimu. Sremci, posebno oni u fruškogorju, gde su zasadi na najvećim površinama, ništa ne prepuštaju slučaju pa ne čudi da su i prinosi voća u tom delu Srema i najveći. Poljoprivredni stručnjaci iz rumske stručne službe obilazeći zasade voća tvrde da su sada u fazi mirovanja i da su dobro pripremljeni za zimu. "Problem može da nastane ako bi u kontinuitetu preko pet dana temperatura zemljišta bila oko pet stepeni. U tom slučaju kod koštičavih voćnih vrsta, pre svega kajsije, može da krene vegetacija, u skladu sa uslovima sredine", kaže Sanda Klještanović stručni saradnik u PSS Ruma.

Klještanović dodaje da voćari mogu da produže fazu mirovanja i ukoliko su temperaturni uslovi kolebljivi spreče kretanje vegetacije, odnosno otvaranje pupoljaka kod voćnih vrsta. Postoji niz mera kojima se to može uraditi.

Pomaže i krečenje stabala

Ukoliko su u pitanju manji zasadi voća, krečenje stabala je jedna od mera koju svakako treba uraditi. "Taj posao voćari su trebali da urade u oktobru ili novembru, jer bela boja sprečava zagrevanje stabala i ramenih grana. Drugi način je korišćenje različitih objedinjenih preparata, koji se zovu "antifrost" sredstva, odnosno biljni hormoni koji sprečavaju kretanje vegetacije kod voća. Koriste se u tri navrata u razmaku od 15 dana“, kaže Sanda Klještanović.

Odlaganje rezidbe kao mera za produženje faze mirovanja

Zasad jabuke
Zasad jabuke u Rumi

Postoji još jedan način za produženje faze mirovanja kod voća, a to je odlaganje rezidbe za kasnije koliko god je to izvodljivo. "Ukoliko se rezidba odlaže na većim površinama, tada kasnije treba angažovati veći broj rezača jer taj posao se mora završiti do kraja februara. Primenom ove pomotehničke mere voćku bukvalno budimo i ona iz faze mirovanja prelazi u fazu vegetacije", objašnjava Klještanović.

Za sve voćne vrste najopasniji period je period suvomrazice, kada su jaki jutarnji mrazevi, a nema snega. "Na sreću u Sremu vreme nije bilo isuviše opasno za zasade voća, tako da za sada štete od mrazeva nema", zaključuje Klještanović.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Tagovi

Zasad Voće Jabuka Kajsija Breskva Koštičavo voće Temperatura Analiza zemljišta Rezidba Krečenje stabala Sandra Klještanović Faza mirovanja Period suvomrazice


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.