Voće je u fazi mirovanja, a ukoliko pet dana temperatura zemljišta bude oko 5 stepeni moguće je kretanje vegetacije, kažu stručnjaci.
Voćari u Sremu, barem oni koju su uradili sve pomotehničke mere na vreme, ne treba da brinu zbog trenutnih vremenskih uslova. Ako je voćnjak nađubren u skladu sa agohemijskom analizom zemljišta, primenjena puna agrotehnika i zasad pripremljen ušao u fazu mirovanja, može da podnese i temperaturu do - 20 stepeni, kažu poljoprivredni stručnjaci.
Dugogodišnji voćari dobro znaju kako se zasadi pripremaju za zimu. Sremci, posebno oni u fruškogorju, gde su zasadi na najvećim površinama, ništa ne prepuštaju slučaju pa ne čudi da su i prinosi voća u tom delu Srema i najveći. Poljoprivredni stručnjaci iz rumske stručne službe obilazeći zasade voća tvrde da su sada u fazi mirovanja i da su dobro pripremljeni za zimu. "Problem može da nastane ako bi u kontinuitetu preko pet dana temperatura zemljišta bila oko pet stepeni. U tom slučaju kod koštičavih voćnih vrsta, pre svega kajsije, može da krene vegetacija, u skladu sa uslovima sredine", kaže Sanda Klještanović stručni saradnik u PSS Ruma.
Klještanović dodaje da voćari mogu da produže fazu mirovanja i ukoliko su temperaturni uslovi kolebljivi spreče kretanje vegetacije, odnosno otvaranje pupoljaka kod voćnih vrsta. Postoji niz mera kojima se to može uraditi.
Ukoliko su u pitanju manji zasadi voća, krečenje stabala je jedna od mera koju svakako treba uraditi. "Taj posao voćari su trebali da urade u oktobru ili novembru, jer bela boja sprečava zagrevanje stabala i ramenih grana. Drugi način je korišćenje različitih objedinjenih preparata, koji se zovu "antifrost" sredstva, odnosno biljni hormoni koji sprečavaju kretanje vegetacije kod voća. Koriste se u tri navrata u razmaku od 15 dana“, kaže Sanda Klještanović.
Postoji još jedan način za produženje faze mirovanja kod voća, a to je odlaganje rezidbe za kasnije koliko god je to izvodljivo. "Ukoliko se rezidba odlaže na većim površinama, tada kasnije treba angažovati veći broj rezača jer taj posao se mora završiti do kraja februara. Primenom ove pomotehničke mere voćku bukvalno budimo i ona iz faze mirovanja prelazi u fazu vegetacije", objašnjava Klještanović.
Za sve voćne vrste najopasniji period je period suvomrazice, kada su jaki jutarnji mrazevi, a nema snega. "Na sreću u Sremu vreme nije bilo isuviše opasno za zasade voća, tako da za sada štete od mrazeva nema", zaključuje Klještanović.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor