Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni radovi
  • 22.02.2023. 07:30

Kako pripremiti vrt, voćnjak i dvorište za novu sezonu?

Proljeće je pred nama. Krajnje je vrijeme da obavite čišćenje na svom imanju. Što je nužno učiniti u narednim danima?

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 2.087
  • 138
  • 1

Vrijeme postaje sve toplije, zagrijava se zemlja, aktiviraju se procesi u biljkama, pa je vrijeme da započnete s pripremama za novu sezonu. Čišćenja, rezidba, uklanjanje korova su osnovne aktivnosti koje trebamo provesti.

Prije svih radova u vrtu, voćnjaku i dvorištu sve dobro pregledajte. Ako jesenas niste obavili čišćenje sada je posljednji termin. Uklanjanje biljnih ostataka je prvi proljetni posao. Pa krenite redom: 

1. Uklonite korov. Tiijekom zimskog razdoblja korovske biljke su neometano rasle. Sada je njihov korijenov sustav snažan i dobro razvijen. Spreman je brzo reagirati na zagrijavanje zemljišta i usvojiti hraniva. To je razlog da korov uklanjate s korijenom, posebno kada se nalazi na vrtnim gredicama.

2. U voćnjaku i dvorištu pristupite rezidbi stabala i grmova. Sve dok biljke miruju možete odraditi zimsku rezidbu. Najbolje je da je temperatura zraka iznad 10ºC, jer tada ne dolazi do oštećenja reznih rana zbog izmrzavanja. Vrijeme je da orežete višegodišnje cvjetnice, poput forzicije, zimskog jasmina.

3. Očistite površinu travnjaka. Pograbljajte opalo lišće, izumrle dijelove trave. Ako je potrebno prozračite površinski sloj zemljišta i uklonite mahovinu.

4. Sav biljni materijal koji sakupite možete iskoristiti za pripremu komposta. Miješanjem zelenih i smeđih dijelova možete dobiti izvanredno gnojivo i poboljšivač tla.

5. U ovo vrijeme se obavlja sjetva biljaka za sideraciju, odnosno zelenu gnojidbu. Ako na gredicama imate malč, uklonite ga kako bi se površinski sloj što prije zagrijao.

6. U narednom razdoblju napravite plan sjetve i sadnje u ovoj godini. Kupite potrebna sjemena i sadni materijal.

7. Provjerite kosilice i trimere. Kada nastupe topliji dani čeka vas košenje trave i korova.

8. Počinje sjetva u toplim gredicama i plastenicima.

9. Obavite pregled biljaka. Počinju se pojavljivati štetnici. Toplije vrijeme će izmamiti puževe i lisne uši. Glodavci će biti sve aktivniji. Uklanjajte krtičnjake.

10. Orežite ukrasne grmove, posebno ruže i hortenzije. Najbolje da to učinite što prije.


Tagovi

Proljetni radovi Radovi u vrtu Radovi u voćnjaku Što raditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije